Cégvilág

Nem csoda, hogy rettegnek az európai autógyártók

Nem csoda, hogy rettegnek a jövőtől az európai autógyártók: a múlt hónapban 11 százalékkal kevesebb, összesen 1,132 millió személykocsit helyeztek forgalomba, mint tavaly szeptemberben.

A piacszűkülés egyre erőteljesebb, és a kilenc havi összesítés szerint az EU és az EFTA országokban együttesen csupán 9,724 millió új kocsi került az utakra, ami 7,2 százalékkal marad el a bázistól.

Miután még a német piac is 11 százalékkal szűkült, nem meglepő, hogy olyan márkák forgalma is nagymértékben visszaesett, mint a Volkswagen és az Opel.

Másrészt az Európai Unióban dúló pénzügyi válság átértelmezi a kategóriákat. Korábban ugyanis egyértelmű volt, hogy a tömegmárkák alatt azokat értjük, amelyek nagyobb számban értékesítenek, mint a prémium kategóriába tartozók.

Ezzel szemben ma azt látjuk, hogy az európai top tízes lista negyedik-ötödik helyén tanyázik a darabszámát növelő BMW és az Audi. És még a szeptemberben némi visszaesést elszenvedett Mercedes is megelőzi a korábban valóban tömegmennyiségben értékesítő Citroent, Fiatot és Toyotát.

 

autógyártó ACEA EFTA
Kapcsolódó cikkek