Ma délután 14 órától Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal Alekszej Miller, az orosz Gazprom társaság igazgatósági elnöke Budapesten, tudta meg a Világgazdaság.

A megbeszélést eredetileg négyszemköztire tervezték, utóbb kibővítették, orosz részéről a Gazprom további felső vezetőivel.
Információink szerint a megbeszélés elsősorban politikai, s csak másodsorban üzleti tárgyú. A hangsúly hosszú távú gázimport szerződésünk meghosszabbításán lehetett.

A 2015-ben lejáró szerződést magyar részről a Mol kötötte, majd megörökölte tőle a gáz üzletágát megvásárolt E.On társaság. A 2015 utáni szerződést azonban kormányzati, és így MVM-es tervek szerint is az állami villamos ipari társaság fogja megkötni, magyar részről.

Szó lehetett a Déli Áramlat beruházás előkészítéséről is, amelynek szakmai vonatkozásairól várhatóan a novemberi, siófoki gázkonferencián lehet komolyabb egyeztetés. A rendezvényen ugyanis előad majd Szergej Komlev, a Gazprom szerződés-kötésekért felelős vezetője is, akinek alkalma nyílik majd – szintén előadó – felelős magyar politikai és nagyvállalati vezetőkkel egyeztetni. Szergej Komlev a gázárképzésről, a gázpiaci trendekről és a spotpiacról tart majd előadást.

A Gazprom november 15-ig meg kívánja hozni a Déli Áramlat beruházás egészére vonatkozó, végső döntést, s még ebben az évben el kell indítania magát az építkezést is.