A testület meghallgatta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak (FruitVeB) hosszú távú elképzeléseit az ágazatra vonatkozóan. Ennek kapcsán a FruitVeB ügyvezető igazgatója közölte: éves szinten a hajtatásos - azaz fólia alatti, illetve üvegházi - termesztést a jelenlegi évi 380 ezer tonnáról 600 ezer tonnára szeretnék növelni. A gyümölcstermesztést pedig 800 ezer tonnáról 1,2 millió tonnára emelnék.
Így a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés a mostani évi 2,2-2,5 millió tonnáról - a 2014-20 közötti uniós költségvetési ciklusban végrehajtandó fejlesztések eredményeként - évi 3,5 millió tonna körüli mennyiségre nőhetne.
Az ügyvezető igazgató hozzátette: a kívánt eredmény elérése érdekében a termésátlagot a mostani hektáronkénti 18,5 tonnáról 25 tonnára kell növelni. A gyümölcstermesztésben pedig a jelenlegi hozamot hektáronként 10 tonnáról 17 tonnára szükséges emelni.
Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke az MTI-nek elmondta: a zöldség-gyümölcs termelés - amely a kertészeti ágazat mintegy kétharmadát képviseli - elsődleges termelési értéke jelenleg mintegy 200 milliárd forint, ez áruértékben számolva 600 milliárd forintra rúg.