Az USA-ban kel el a kalasnyikovot is gyártó, orosz (udmurtiai) Izsmas társaság által előállított fegyverek 80 százaléka.

A társaság nem katonai célú termékeinek eladása igencsak belendült az USA-ban január és szeptember között: 60 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakát, derül ki a cég közleményéből, amelyet a The Moscow Times idéz. A vizsgált kilenc hónapban az Izsmas polgári fegyver kivitele 484 millió rubelt, vagyis 15 millió dollárt képviselt, az éves szintű adat pedig 665 millió dollárra várható.

„Az USA már csak azért is nagyon fontos a társaság számára, mert az oroszországi eladásokat komoly törvényi korlátok nehezítik” – mondta újságíróknak Alekszander Koszov, az Izsmas ügyvezető igazgatója. Cége kiskereskedelemben is ad el fegyvert, és az orosz rendőrségnek is szállít.

Az USA mellett Kazahsztán, Ukrajna, Pakisztán és Norvégia fontos exportpiaca a társaságnak. Koszon elmondása szerint már folyamatban vannak azok a tárgyalásai, amelyeknek köszönhetően jövőre további mintegy 20 százalékkal nő a fegyvergyár értékesítése. A valamikor hadiipari, és most a polgári fegyverekre összpontosító társaság a termékek belföldi piacának 60-70 százalékát ellenőrzi. Jövőre 150 ezer fegyvert gyártana. Idei első kilenc havi termelésének értéke 2,74 milliárd rubelre tehető a múlt évi kilenc hónap 2,64 milliárdja után. A növekmény a külpiaci terjeszkedésnek köszönhető.