Az Alrosza orosz gyémánt monopol társaság hamarosan lezárja azt az ügyletet, amelyben legalább 60 millió dollár értékű nyersgyémántot ad el az amerikai Tiffany ékszeripari óriás társaságnak, írja az orosz Kommerszant az ügylethez közel álló forrásokra és ipari szakértőkre hivatkozva.

A feltehetően három éves szerződésről a Tiffany leánycége, a Laurelton Diamonds tárgyalt. A megállapodás azt a jelenlegi gyakorlatot váltaná fel, amely szerint az Alrosza alkalmankénti szerződések formájában adja el az ékszer alapanyagot vevőjének. Az Alrosza által eladott legtöbb nyers gyémánt az orosz piacon kel el, de a Kommerszant úgy tudja, hogy a társaság hosszú távú szerződéseinek több mint a fele lejár 2013-ban.
Az Alrosza arra törekszik, hogy minél több hosszú távú szerződés kötésével védje ki a lehetséges piaci bizonytalanságokat. 2009-ben változtatta meg úgy az értékesítési politikáját, hogy azóta a nyersgyémántjai 70 százalékát hosszú távú szerződéseken keresztül adja el, nem téve különbséget a belföldi és a külföldi vevők között. Technikáját a Szövetségi Versenyellenes Szolgálat az idén jóváhagyta.

Honlapja szerint – amelyet a The Moscow Times idéz – az Alrosza november 13-án kétéves gyémántszállítási szerződést kötött az egyik legnagyobb kínai ékszergyárral, a Chow Fat Fook Jewelry-vel, feltehetően 100 millió dollár értékben. A világszerte 250 ékszerbolttal rendelkező Tiffany-val lehetséges megállapodásról először 2007-ben lehetett hallani. Akkortájt Szergej Vibornov, a társaság igazgatója azt mondta, hogy dolgoznak a szerződésen.