Cégvilág

Telelne? - Ennyivel drágultak a szállodai szobák

Kiadta az STR Global a világ szállodáinak októberi teljesítményét elemző statisztikáját, amelyből kiderül, fővárosunk szállodáinak átlagára és RevPAR mutatója tavalyhoz képest kiugróan nőtt az elmúlt hónapban – írja a Turizmus Online.

Az európai szállodai piacról általánosságban elmondható, hogy szinte minden régióban javultak az átlagárak októberben, euróban átlagosan 6,1 és 5,3 százalék közötti volt a növekedés az egyes városokban. Az árak növekedése főként az erős európai keresletnek köszönhető, ez megmutatkozik a magas foglaltságban is, ami október hónapban még tovább nőtt, a tavalyi azonos hónaphoz képest 1,4 százalékkal, az év elejétől októberig tartó időszak növekedése pedig 0,9 százalékos volt – jelenti a Turizmus Online.

A foglaltságban a legnagyobb növekedést Pozsony érte el, 15 százalékkal 60,6 százalékra nőtt az elmúlt hónapban. A foglaltság növekedésének üteme Zürichben 11,3 százalékos volt, a svájci városban a szállodák az időszakban 75,6 százalékos töltéssel üzemeltek. A kihasználtság Portugáliában ugyan visszaesett (6,7 százalék) tavaly októberhez képest, azonban nem panaszkodhatnak a lisszaboni  szállodák, hiszen így is magas, 73,7 százalékos töltéssel működtek.

Két európai piacon volt 15 százalék feletti növekedés a szállodai átlagárakban tavaly októberhez képest, az egyik Budapest, a másik Párizs volt. Budapesten 15,2 százalékkal 75,28 euróra javultak a szállodák átlagárai az elmúlt hónapban, míg Párizsban 15,1 százalékkal 287,41 euróra emelkedtek az árak. A szállodai átlagárak legnagyobb mértékben Athénban (-9,8 százalékkal 100,38 euróra) és Vilniusban (-9,5 százalékkal 48,80 euróra) csökkentek.

Szintén a legjobbak között teljesítettek Európában fővárosunk szállodái RevPAR növekedés tekintetében. 20 százaléknál nagyobb növekedést csak Dublin (23,4 százalékkal 76,15 euróra) és Budapest (21,7 százalékkal 56,60 euróra) produkált.

RevPAR szálloda szoba szobaár STR Global
Kapcsolódó cikkek