Cégvilág

Adattárolásban erősít a HP - 100 ezerszer gyorsabb keresés

Új termékekkel erősíti pozícióit az adattárolás területén a világ egyik vezető személyi számítógép-gyártója, az amerikai Hewlett-Packard (HP). A cég hétfőn Frankfurtban mutatta be legújabb szervereit, amelyekhez komoly reményeket fűz a társaság vezetése.

David Scott a társaság adattárolási üzletágért felelős ügyvezetője, és alelnöke az új készülékek leleplezése kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a most bevezetett termékeknek köszönhetően egy 11 milliárd dolláros piac nyílik meg a vállalat előtt.

A menedzser hangsúlyozta, hogy a HP új termékei egy középkategóriás készülék áráért kínálnak olyan funkcionalitást, amit korábban csak a legnagyobb, legdrágább rendszerekre voltak képesek biztosítani. A HP új adattároló eszközei 100 ezerszer gyorsabban képesek keresni, mint hasonló árú (nagyjából 30 ezer eurós) konkurenseik, míg az adatkezelésre fordított időt 90 százalékkal, a szükséges kapacitást pedig felével csökkentik.

A társaság nem véletlenül igyekszik erősíteni pozícióit ezen a területen is, hiszen a cég hagyományos piacai szűkülnek. Az amerikai vállalat PC-eladásai ráadásul a szegmensre jellemző átlagnál is nagyobb mértékben esnek, aminek eredményeként a HP közel áll ahhoz, hogy hét év után elveszítsen globális vezető pozícióját a személyi számítógép-szektorban. Sőt a Gartner adatai szerint a kínai Lenovo már az idei harmadik negyedévben megelőzte az amerikai céget, s a HP az IDC szerint is csak egy hajszálnyit őrzött meg előnyéből legnagyobb konkurenséhez képest, amit a piackutató szerint az utolsó negyedévben várhatóan elveszít a társaság.

A HP helyzetét az elmúlt hetekben tovább rontotta egy tavalyi félresikerült felvásárlás, ami miatt a cég üzleti éve szeptember 30-án zárult utolsó negyedévében egy majd 9 milliárd dolláros leírásra kényszerült.

A sok rossz hír hatására nem meglepő, hogy a társaság részvényei az elmúlt időszakban meredeken estek, novemberben pedig 20 éves mélypont közelében is megfordultak. A társaság most Frankfurtban nagyszabású eseményen mutatja be újdonságait, és terveit. A rendezvényen Meg Whitman, a vállalat egy évvel ezelőtt kinevezett vezérigazgatója is részt vesz.

adattárolás IDC HP Lenovo piac
Kapcsolódó cikkek