A tervek szerint 2014-től már olyan metrókocsik is közlekednek a moszkvai vonalakon, amelyekben felhajtható ülések lesznek.

A cél, hogy az állóhelyek számának növelésével, azaz nagyobb utas kapacitással a mostaninál könnyebben le lehessen bonyolítani a csúcsidőszakokban a nagy tömegek utaztatását. Az orosz főváros közlekedési hatósága 2013 első negyed évében akar tendert kiírni felhajtható üléses metrókocsikra. „Minden gyártó pályázhat majd, tehát külföldiek is” – idézi az Interfax Ivan Beszedint, a Moszkvai Metró igazgatóját.

Beszedin szerint egyre nő az utasok száma, ami miatt a moszkvai mára a világ egyik legjobban terhelt metrójává vált a tokiói és a szöuli mellett. Azt mondja, a felhajtható üléseknek köszönhetően több hely lesz a kocsikon, így pedig kényelmesebb lesz az utazás is. Az ülések helyzetéről nem az utasok fognak dönteni: azokat a csúcsforgalmi időszak kezdetén minden nap a végállomáson egy automata felhajtja. A rokkantak számára fenntartott ülőhelyek azonban megmaradnak. A hírből nem derül ki, hogy hány ilyen kocsit akar vásárolni a társaság.