A jövő évre összesen 258 586 466 kilowattóra villamos energia vásárlásról állapodott meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az általa felügyelt vállalatok számára szervezett, közös beszerzésen. A nyílt közbeszerzési eljáráson önmaga és 62 társaság – köztük például a Volán társaságok – , azon belül pedig négy részcsoport érdekében lépett fel.

A négy csoport kialakításánál elsődleges szempont volt a fogyasztási görbék optimalizálása illetve a kereskedői kockázatok csökkentése az alacsonyabb árak elérése érdekében. Közleménye szerint a beszerzési ár csökkentése mellett az is a célja volt, hogy az új szerződési feltételek egységesek és átláthatóak legyenek.

A pályázatot a korábbi évek fogyasztása alapján, összesen 258 gigawattóra villamos energia mennyiségre írta ki. Négy érvényes ajánlat érkezett. Az elektronikus árlejtésen három csoport esetében az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. nyert, a negyediknél pedig az E.On Energiaszolgáltató Kft. A közös beszerzés révén az MNV a teljes portfólió szintjén, évi 158 millió Ft megtakarítást vár. (Az adat kiszámításánál a KSH által hivatalosan közzétett villamos energia szektorra vonatkozó inflációs adatokat vette figyelembe.)

Közel 9 százalékkal olcsóbban

Az MNV Zrt. szervezésében az elmúlt másfél évben már négy energetikai tárgyú közbeszerzési projektet bonyolítottak le. Ezek egyike az előbbi vállalati kör 2013-ra vonatkozó gázbeszerzése volt, még korábban pedig a 2012-es áram- és gázvásárlás. Ezek során portfóliószinten már 776 millió forint megtakarítást ért el. Így a társaságok együttes, közel 8,3 milliárd forintos gázszámlája 8,56 százalékkal alacsonyabb, mintha külön-külön tenderen szerezték volna be az áramot és a gázt.



Más területeken is hódít az egyesített közbeszerzés. Az államosított kórházak földgázt, mobiltelefon-szolgáltatást, villamos energiát, gyógyszert, orvosi eszközt, fertőtlenítőszert és biztosítást is központi közbeszerzéssel szeretnének beszerezni. Ezek közül azonban csak a gáz-közbeszerzés zárult el, eszerint november 1-jétől 2013. július 1-jéig a Fővárosi Gázművek látja el az állami egészségügyi intézményeket gázzal.

Az állami kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerint az elektromos áramnál kilowatt óránként 25-50 forintos, a gyógyszereknél és az orvostechnikai eszközöknél 20-25 százalékos árcsökkenést lehet elérni a központosított közbeszerzésekkel.