Cégvilág

Öt milliárdból új gyárat épít Kecskeméten a Knorr-Bremse

Mintegy ötmilliárd forintért új gyártóépületet és fejlesztőlabort épít Kecskeméten a Knorr-Bremse Kft. Így a jövő év végéig 111 új munkahely is létesül, a teherautó- és autóbusz fékrendszereket gyártó vállalat pedig a tervek szerint 2014-ig 10 százalékkal növelheti a termelést.

A 2013 végére elkészülő 22 ezer négyzetméteres beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap.

Lepsényi István, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója korábban lapunknak elmondta: a kecskeméti gyár már alkalmatlanná vált a szükséges korszerűsítésre, azért vásárolt a cég a város iparterületén 8,6 hektáros területet.

A teherautó- és autóbusz fékrendszereket exportáló vállalat megerősödve került ki a világválságból, bár előtte volt egy komoly hullámvölgy. Amíg 2008-ban 31,5 milliárd forintos értékesítést könyvelhetett el a cég, a következő évben tízmilliárdos zuhanás következett be. Ez komoly változást hozott a Knorr-Bremse Kft. beszállítói stratégiájában is, hiszen éppen bővíteni kívánták a beszállítói kört, ám a megrendelések egyszerre csak elmaradtak. Ám tavaly előtt már több mint másfélszeresére, 34,8 milliárd forintra nőtt a forgalom, majd az elmúlt évben a cég árbevétele már meghaladta a 40 milliárd forintot.

A rendelésállomány is úgy megnőtt, hogy bizonyos gyáregységekben az elmúlt évben be kellett vezetni a negyedik – a hét végére is kiterjedő – műszakot. Igaz, a válság alatt a létszám 700-ra csökkent, de tavaly már 919 volt az átlagos létszám a cég a budapesti k+f központ 140 szakemberével együtt. A központ továbbfejlesztésére 2011-ben közel 4 milliárd forintot fordítottak.

fejlesztő központ gyár Kecskemét Knorr-Bremse
Kapcsolódó cikkek