Cégvilág

Bővített a csomagológyártó

A bükkszenterzsébeti fa csomagolóeszköz- és nyílászáró-gyártó több mint harminchatmillió forint értékben fejlesztett az elmúlt esztendőben ősszel

Új csarnokkal és korszerű gépekkel bővült a Gyetvai Pack Kft. Bükkszenterzsébet egyik legnagyobb vállalkozása fa csomagolóanyagok, bútorok és nyílászárók készítésével foglalkozik. A cég telephelyén tavaly ősszel húzták föl az új, 321 négyzetméteres gyártócsarnokot, amelynek berendezéséhez új gépeket is vásároltak. Ezeket a csomagoló és tároló fatermékek gyártásában használják majd, a próbaüzem jelenleg is tart. Az itt elkészült termékekkel főleg a Heves megyei nagyvállalatok igényeit szolgálják ki. Az új gyártócsarnoknak köszönhetően hely is fölszabadult, így a tárolókapacitásuk is jócskán megnövekedett.

Gyetvai Zoltán ügyvezető lapunknak elmondta, a több mint 36 millió forintos fejlesztéshez az Új Széchenyi Tervben 19,5 millió forintot nyertek.

– A beruházásnak köszönhetően bővült a termelő kapacitásunk, de az új technológiának betudhatóan minőségi javulást is elérünk. A 2012-es esztendőben nyolc emberrel bővült a létszámunk, ez a hasznuk a pályázatoknak, valamint annak is, hogy a megrendelési állományunk gyarapodott – számolt be az eredményekről Gyetvai Zoltán.

Az ügyvezető megfogalmazása szerint a mai gazdasági válságban igazán nagy segítség a vállalkozásoknak az Új Széchenyi Terv, hiszen éppen ennek segítségével tudnak előre lépni. Jó ötlet és önerő természetesen szükséges, de ezek mellé 50-65 százalék támogatást tudnak szerezni. Szerinte érdemes ezt kihasználni, mert nem biztos, hogy sok lehetőség lesz még erre.

– A beruházás elkészült, előleget is kaptunk rá. Bízunk abban, hogy mihamarabb megkapjuk a maradék támogatási összeget. Ezt az időszakot egyébként hitellel hidaljuk át, s nem szeretnénk, ha a kölcsön sokáig kamatozna. Közben gyűjtenünk is kell az önerőt a következő gépre – tette hozzá Gyetvai Zoltán.

A beruházási pályázatokkal kapcsolatban a kft. munkájának irányítója megjegyezte, hogy az elszámolás kissé hosszadalmas folyamat. A munkaügyi pályázat elszámolása átlátható, érthető volt. Úgy véli, ellenőrizni kell a támogatást felhasználókat, de észszerűbb volna, ha ezt a helyszínen tennék meg, mert ott minden papír azonnal kéznél is lenne, így nem kellene hiányt pótolni. Azon kívül kiderülne az is, hogy a vállalkozó megfelelően használja-e föl az európai uniós forrást, továbbá megfelelő ütemben és minőségben halad-e a fejlesztés.

Gyetvai Zoltán beszámolt nyilatkozatában a cégnél folyó újításokról is. Nemrégiben olyan tároló doboz megalkotásával kísérleteztek, amely egyszerűen, szerszám nélkül összerakható és szétszedhető. Törekvésüket végül is siker koronázta, hiszen sikerült csavar, szeg felhasználása nélkül összeállítható ládát létrehozniuk. A csomagoló eszközök a fa alkatrészeken kívül újrahasznosított műanyagból készült elemeket tartalmaz. A vállalkozásnál egyre fontosabbnak tartják a környezet védelmét, ezért terveik szerint a közeljövőben több kisebb, de a környezeti terhelést mérséklő beruházást hajtanak majd végre, valamint a munkatársak szemléletmódjának megváltoztatásával is tenni szeretnének a természeti értékek megóvásáért.

Újabb beruházásokat is terveznek a cégnél

Két fő fejlesztési irányvonalat követnének a cégnél a későbbiekben. Egyrészt a hasznosításában látják igazán a jövőt, a geotermikus, illetve a napenergiát szeretnék hasznosítani leginkább fűtésre, világításra. Másrészt a fejlesztések másik csoportja a gyártás további korszerűsítése. Szeretnének beszerezni egy CNC famegmunkáló központot. Az öt fejes technológiát alkalmazó berendezéssel a megyében szinte egyedülálló technológiához jutnának hozzá, amellyel például íves csigalépcső korlátokat is készíthetnének az elkövetkezőkben. Ezen felül telephelyfejlesztésre is pályáznának, amellyel szilárd burkolatot kaphatnának belső útvonalaik.


Kapcsolódó cikkek