Cégvilág

Jönnek a horvátok bevásárolni

Vonzóak a magyar árak, Baranya, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében ismét felélénkült a határ menti bevásárló turizmus.

A kilencvenes években többek között Drávaszabolcs is abból élt, hogy a horvátok átjártak a határon vásárolni, később azonban ez szinte teljesen megszűnt. Éppen ezért kevesen feltételezik, hogy ma is gyakori a határátlépés az anyagi szempontok miatt, írja a hirado.hu, a Kossuth Rádióra hivatkozva.

  Pedig így van, főként a kávét, az üdítőt, az ásványvizet és a sajtot keresik, ezeknek az ára ugyanis jóval alacsonyabb a magyar hipermarketekben, mint a határhoz közeli horvát települések üzleteiben. Győr-Moson-Sopron megyében már szlovák nyelvtanfolyamokat tartanak a vendéglátóiparban, a szolgáltatásban dolgozók számára. Az egyik szigetközi hotelből például az alkalmazottak fele jelentkezett.

Debrecenben, Hajdúszoboszlón, de Hajdú-Bihar megye szinte minden településén tapasztalható a román bevásárló turizmus erősödése. Debrecen tavalyi bevételein is érezhető a változás, mondta Papp László alpolgármester. A város helyi adóbevétele növekedést mutatott, amelyben kétségtelenül benne van az a forgalom, amelyet a határ túloldaláról érkezők generálnak, tette hozzá.
 
A város jelentősebb éttermeiben a választható fogások már román nyelven is olvashatók, és Hajdúszoboszlón is felkészültek a román vendégek fogadására.

bevásárló turizmus
Kapcsolódó cikkek