BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tervezik a Nabucco Westet

Újratervezik a Nabucco gázvezetéket, mert nem az eredeti, hanem az egyszerűbb változatnak a megvalósítása esélyes, miután nemrég az azeri gáztermelő konzorcium tagjai is beszállhattak a projektbe.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH megbízta a az olasz Saipem SpA-t, hogy végezze el a Nabucco West projekt mérnöki és tervezési feladatait (FEED). A Saipem versenyképes ajánlat benyújtása után nyert a munkálatok kivitelezésére 2012 szeptemberében kiírt tenderen.

A szerződés kiterjed a 122 centiméter átmérőjű, 1326 kilométer hosszú gázvezetékrendszer valamennyi mérnöki és tervezési feladatára. A megállapodás magában foglalja a stratégiai adat és információelemzést, amelynek segítségével elvégezhetik a projekt további fejlődését biztosító pontos kockázatelemzést és erőforrás kiosztást, írja a Nabucco konzorcium közleménye.

A projekt mérnöki és tervezési feladatainak ismételt elvégzésére azután kerül sor, hogy tavaly júniusban a  Shah Deniz II Konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta a közép-európai országokon áthaladó földgázszállítmányok szállítási útvonalául. Ez a munka a már korábban elvégzett mérnöki vizsgálatokra épül, amelyet az eredeti tervek szerinti 142 centiméter átmérőjű és 3900 kilométer hosszú NABUCCO gázvezeték részére készítettek.
 
A Nabucco és a Shah Deniz gázmező részvényesei 2013. januárban írták alá az együttműködési-, részvényopciós-, valamint finanszírozási megállapodást. A Nabucco West gázvezeték a gázt a Kaszpi-tenger környékéről és a török-bolgár határtól, Bulgárián, Románián és Magyarországon át juttatja el az ausztriai Baumgartenben található Közép-Európai Gázelosztó Központba. Több mint 500 millió fogyasztóhoz juttathatja el a gázt Délkelet-Európában és Nyugat-Európában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.