Cégvilág

EU-bíróság: uniós jogba ütközik a Péti Nitrogénműveknek támogatása

Uniós jogba ütköző állami támogatásnak minősül a Péti Nitrogénműveknek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitel, ezért az Európai Bíróság szerdai, első fokú ítéletében elutasítja a cég keresetét, amellyel megtámadta az Európai Bizottságnak azon határozatát, amellyel a brüsszeli testület a pénzek visszafizetését rendelte el.

A törvényszék megállapította, hogy az MFB nem tekinthető normál piaci körülmények között működő kereskedelmi banknak, 100 százalékos állami tulajdonban van, és állami szervek gyakorolnak fölötte ellenőrzést, ezért az MFB intézkedései "lényegében a magyar állam intézkedéseiként tudhatók be" - fogalmaz a bíróság közleménye.

A bíróság szerint a gyárnak nyújtott hitelek "piacidegen" voltára utal az is, hogy azokat közvetlenül azt követően kapta meg az üzem, hogy a magyar állam nyilvánosan elkötelezte magát a cég megmentése mellett.

A testületnek nem kerülte el a figyelmét az a körülmény, hogy a Péti Nitrogénművek, Magyarország legnagyobb műtrágya előállítója, a pénzügyi válság kirobbanását követően, 2008 októberében leállította a termelését, majd ez után két hónappal a magyar kormány bejelentette, hogy az állam a magyarországi műtrágyagyártás folytatásának biztosítása, valamint a munkahelyek megőrzése érdekében megmenti a céget.

Ezt követően az MFB, állami kezességvállalás mellet, összesen 88 millió euró hitelt nyújtott a Péti Nitrogénműveknek, ami az Európai Bizottság szerint kimeríti az uniós jogot sértő állami támogatás fogalmát, ezért a támogatás leállítását, és a már kifizetett pénz visszafizetését rendelte el. A brüsszeli testület értékelése szerint a cég a piacon elérhető kamatszinthez képest túl olcsón jutott a hitelekhez, ezzel pedig jogosulatlan versenyelőnyhöz jutott.

Ezt a bizottsági határozatot támadta meg a Nitrogénművek az Európai Bíróság előtt, amelynek első fokon dönteni hivatott bírói testülete, a Törvényszék a cég által felhozott valamennyi jogi érvet alaptalannak találta, a Nitrogénművek keresetét pedig elutasította. A bíróság ítéletében kimondja, hogy a Péti Nitrogénművek az uniós versenyszabályok megsértésével, olyan feltételek mellett jutott a kérdéses hitelekhez, amelyek elérésére a kereskedelmi bankoknál nem lett volna lehetősége.

A törvényszék ítélete ellen két hónapon belül lehet fellebbezni. A vitatott hiteleket a cég 2011-ben előtörlesztette.

Nitrogénművek
Kapcsolódó cikkek