Űrjárművek új nemzedéke jelenhet meg 2020-ra Oroszországban. A rajzasztalon befejeződött ugyanis annak a kozmikus szállítóeszköznek a tervezése, amelynek alapjául egy egy megawatt teljesítményű nukleáris hajtómű szolgál – jelentette az Interfax hírügynökség, a fejlesztést végző szervezetekhez közelálló forrásra hivatkozva.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz és a Roszatom állami atomenergetikai konszern közös programjának célja, hogy segítsen megvalósítani a világűr tanulmányozásának és meghódításának ambiciózus terveit, lehetővé tegye új típusú, nagy teljesítményű energiaforrással felszerelt űrmodulok kialakítását. A berendezés Föld körüli és bolygóközi feladatok teljesítésére is képes lesz.

A tervről egyébként már 2011-ben lehetett hallani. Jurij Gagarin űrutazásának 50. évfordulóján például Vlagyimir Putyin, Oroszország akkori miniszterelnöke maga is azt mondta, hogy kulcskérdés az űrhajózás számára kifejlesztendő nukleáris hajtómű, mert ilyen nélkül nincs mód a bolygóközi repülésre, a Hold meghódítására és a Naprendszer bolygóinak tanulmányozására. Követelte egyebek mellett, hogy az űrkutatási ágazat terjessze ki tevékenységét különböző területekre, így a biztonság területére is.

Mások mellett szintén az Interfax tudósított a napokban az orosz parlament felsőházában tartott kerekasztal-konferencián elhangzottakról, mely szerint atomtöltettel lehetne eltéríteni azokat az aszteroidákat, amelyek azzal fenyegetnek, hogy a Földnek ütköznek. „Minden más megoldás kevéssé hatékony” – mondta Oleg Subin, a Roszatom atomenergetikai konszern katonai fejlesztésekért felelős részlegének igazgatója. Úgy vélte, hogy az egy kilométernél nagyobb átmérőjű kisbolygókat csak egy megatonnánál erősebb robbanófejekkel lehet „kiütni”, és erre megvan a technikai lehetőség. Ahhoz azonban, hogy a Föld védelmére ilyen módszerre épülő nemzeti vagy nemzetközi rendszert hozhassanak létre, módosítani kellene a nukleáris fegyverek terjesztését és az atomkísérleteket tiltó nemzetközi szerződéseket – figyelmeztetett.