Cégvilág

Kórházátalakítás: Áder aláírására várva

Miközben egy hét múlva már nem működhetne Magyarországon gazdasági társasági formában közkórház, az érintett intézmények átalakulására vonatkozó, számos jogszabályt felülíró, egyedi szabályokat tartalmazó törvény még hatályba sem lépett.

Papírforma szerint legfeljebb néhány napjuk lesz a ma még gazdasági társaságként működő egészségügyi intézményeknek arra, hogy költségvetési intézménnyé váljanak.

Miután a kormány döntött az átalakításról, az azzal kapcsolatos munka természetesen megkezdődött a háttérben, de jogszerűen a gyakorlatban nem lehet a kft-kből, közhasznú társaságokból költségvetési intézményeket csinálni, mivel a parlament honlapján elérhető tájékoztatás szerint az átalakulásra vonatkozó törvény még mindig a köztársasági elnök aláírására vár.  


Az érintett 28 érintett kórháznak, rendelőnek még akkor is kevesebb, mint két hete lett volna az átszervezésre, ha a március 18-i parlamenti elfogadást követően kihirdetik a jogszabályt. Miközben anno nagyjából fél éven át tartott az átszervezésük. Most már ennyi idő sem lesz az átállásra, amelynek során például – legkésőbb péntekig – meg kellene szüntetni a társaságok bankszámláit, és az azon lévő összegeket átutalni a Magyar Államkincstárhoz.


Nem tudni, mi a jogszabály hatályba léptetésével kapcsolatos késlekedés oka, mindenesetre az érintett intézmények vezetői joggal aggódnak az átadás-átvétellel kapcsolatban végül rendkívül szűkre szabott határidők miatt. Ők ugyanis a jogszabály szerint teljes körű felelősséget vállalnak minden átadott dokumentum valóságtartalmáért és teljeskörűségéért.

törvény gazdasági társaság Parlament kórház
Kapcsolódó cikkek