A csak gázüzemű autókat rajthoz állító Scirocco R-Cup versenyhez szállít majd földgázt az orosz Gazprom, erről a társaság elnöke, Viktor Zubkov állapodott meg Ulrich Hackenberggel, a Volkswagen igazgatósági tagjával a hannoveri ipari vásáron.

Megbeszéléseik után Viktor Zubkov jelenlétében Ulrich Hackenberg egy szerződést is aláírt a Gazprom Germania GmbH vezérigazgatójával, Vjacseszlav Krupenkovval arról, hogy ez év májusától a Gazprom lesz a Volkswagen Motorsport kizárólagos gázellátója.

A német vezető nyilatkozata szerint cége örömmel fogadta a Gazpromot a Scirocco kupán, hiszen a környezetbarát és hatékony motorsport mindig is a Volkswagen egyik fő törekvése volt. A most induló partnerség egyúttal kikövezi az utat a két világcég további együttműködése felé is. A Volkswagennél egyébként is régi hagyomány a gázmeghajtású járművek fejlesztése, idézi Hackenberget a Gazprom.

A VW Európában a legnagyobb autógyártó, de globális összehasonlításban és a legnagyobbak közé tartozik. 2012-ben a nemzetközi autópiacon 12,8 százalékos részesedése volt, míg a Nyugat-Európában eladott új autók közel negyede (24,4 százaléka) Volkswagen gyártmány volt. A Volkswagen Scirocco R-Cup világviszonylatban is az egyetlen olyan autóverseny, amelyen kizárólag gázüzemű járművek indulhatnak.
Viktor Zubkov a földgázban rejlő energia-hatékony, környezetkímélő és gazdaságos szállítási lehetőségeket emelte ki az aláírás után. A Volkswagennel kötött megállapodás logikus következménye volt a társaság azon törekvéseinek, hogy a gázt egyre nagyobb arányban használják Európában is, jármű-üzemanyagként.

A Gazprom új piaci lehetőségként tekint a sűrített földgáz (CNG) üzemanyag értékesítésére kül- és belföldön egyaránt. Az érintett piacon a Gazprom Germanián és a Vemexen keresztül van jelen. Az előbbi tavaly kettőről hatra növelte CNG töltőállomásai számát, 2015-ös célszáma pedig már 15 egység. A Vemexnek hat CNG töltő kútja van Csehországban, ebből négyet tavaly vett. A társaság más cégek által üzemeltetett CNG kutakat is ellát gázzal, 2015-re pedig szintén 15 kúttal szeretne büszkélkedni.

A földgáz üzemű gázautózás mutatóba ugyan, de Magyarországon is jelen van. Áttörést ígérhet az a folyamatban lévő tender, amelyen állami támogatást nyerhetnek tömegközlekedési társaságok gázüzemű buszok beszerzéséhez.