Cégvilág

A Synergon felvásárolja a Navigatort

A Synergon csoport informatikai outsourcinggal foglalkozó leányvállalata, a Synergon Outsource Kft. felvásárolja a tevékenységében teljesen megegyező Navigator Informatika Zrt.-t és annak leányvállalatát a Vilati Zrt.-t. Az ügylet értéke 515 millió forint, amit a Synergon részben kötelezettség-átvállalással teljesít. A Navigatort értékesítő Wallis Asset Management Zrt. teljes egészében kiszáll az informatikai outsourcinggal foglalkozó befektetésből.

A Synergon Holding akvizíciós stratégiájának következő lépésével a társaság által létrehozott ITC értéklánc két újabb értékes elemmel bővül. A cégcsoport a tranzakció révén Magyarországon egyedülálló, piacvezető outsource szolgáltatási portfólióra tesz szert. Az ügylet során a Synergon stabil éves várható árbevétele közel 1,5 mrd forinttal, EBITDA teljesítménye pedig 450 millió forinttal bővül – derül ki a társaság közleményéből.

A Synergon Informatika Nyrt. 2012. decemberében kezdte meg stratégiájában meghatározott akvizíciós tevékenységét, amelynek során elsőként a „DataWorld Tranzakció”-val hat társaságban szerzett tulajdont. Az akvizíciós lépéssekkel az infokommunikációs szolgáltatási értéklánc hazai piacon egyedülálló integrációja valósul meg. A tranzakciók stabil alapot biztosítanak az IT infrastruktúra-szolgáltatások szegmensében történő még erőteljesebb piaci megjelenéshez is.

A Navigator Informatika Zrt. egyik elődjét a Navigator Holding Kft.-t 1998-ban, míg a másik jogelőd társaságot, az AM-IT Rt-t 2001-ben alapították. 2004. augusztusban az AM-IT Rt. 100 százalékos részesedése a Wallitrade Kft. tulajdonába került és 2005. januártól az összeolvadó Társaságok Navigator Informatika Rt. néven működtek tovább. A tranzakcióval a Wallis Csoporton belül létrejött, egy, az informatikai szolgáltatások sikeres megvalósítását célzó vállalkozás. A Navigator Informatika Zrt. 72 munkatársat foglalkoztat, árbevétele mintegy 1,4 milliárd forint. A cég a hazai informatikai piac jelentős IT-outsourcing vállalata, mely több mint 100 ügyfél és közel 6000 felhasználó partnere az IT szolgáltatások területén. A Navigator 100 százalékos leányvállalata a Vilati Zrt.

A Synergonhoz kapcsolódó hír, hogy a társaság stratégiai megállapodást kötött egy másik magyar tőzsdei céggel, a Masterplast Nyrt.-vel, annak érdekében, hogy a Synergon DataCenter beruházás kapcsán a jövőbeni tevékenységüket összehangolva, maximálisan kihasználják a szinergikus hatásokat. A Synergon Holding az elmúlt hónapokban kezdte meg a független Tier-4-es biztonsági besorolású adatközpont megvalósításával kapcsolatos beruházási tervei engedélyeztetését. A több, mint 2 000 négyzetméter alapterületű adatközpont beruházás összértéke eléri a 7 milliárd forintot, ebből az épületegyüttes építése közel 2 milliárd forint értékű befektetést jelent.

A projekt megvalósítása során az infokommunikációs cégcsoport stratégiai partnerként számít a Masterplast Nyrt. szakértelmére és kompetenciáira, amire alapozva tervezi az építőipari alapanyagok beszerzésének, versenyeztetését, kihasználva a társaság piaci pozícióját, beszerzési kapacitásait. A két cég együttműködésétől azt várja a menedzsment, hogy kedvezőbb feltételekkel juthasson a Synergon a beruházáshoz szükséges alapanyagokhoz.

SYNERGON
Kapcsolódó cikkek