BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevisszük az édes málnásba

A málna apró, illatos, érzékeny bogyói csodás ízükkel elvarázsolnak minket, de ne feledjük: ez a gyümölcs a benne rejlő vitaminok miatt is valódi érték

Gryllus Vilmos is megénekelte már, hogy „Ha tudná a bálna, milyen jó a málna, csak málnát zabálna”. Az evésre csábító málna valóban remek gyümölcs. Ha tehetjük, üljünk csak le a málnás tál mellé (vagy álljunk a málnabokrok közé), és csipegessük a szemeket. Ha már nem bírunk többet enni, kezdődhet a sütigyártás.

Finom krémeket, süteményeket gazdagíthatunk vele, de a lekvárfőzésnél is jó hasznát vesszük. Egyszerűen szörpöt is készíthetünk belőle, ehhez 1 kilogramm málnához keverjünk 20 dekagramm cukrot, hagyjuk állni olyan 2-3 órán át, majd passzírozzuk át. A levet töltsük üvegekbe, szórjunk hozzá egy csipet tartósítószert, és máris kész a tökéletes málnaszörp (a „Coca Cola-mámoros hatvanas évek” körüli időszak nagyon kedvelt és jóformán egyetlen üdítője).

Talán kevésbe közismert (ám annál pikánsabb), de a málna a különféle húsok mellé is tálalható. Lehet belőle töltelék és még balzsamecettel variálval finom saláta is.

Nincs mit csodálkozni rajta, hogy a málnát a szeszipar is felfedezte magának, kitűnő pálinkát és likőrt is gyártanak belőle. Bőven van tehát lehetőségünk megkóstolni az apró bogyókat – néhány receptet mi is kínálunk a feldolgozáshoz.

Csokoládés szelet – a tejszínt kemény habbá verjük, és a pépbe forgatjuk

Hozzávalók kb. 12 szelethez: A piskótához: 3 tojás, 6 dkg cukor, 6 dkg liszt.

A csokoládés krémhez: 20 dkg keserű csokoládé, 8 dkg porcukor, 10 dkg málna, 2 dl tejszín.

A málnakrémhez: 15 dkg málna, 6 dkg porcukor, 1 tasak zselatinfix, 2 dl tejszín.

Elkészítés:

1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, lazán beleforgatjuk a habot, beleszitáljuk a lisztet, közben óvatosan keverjük. Sütőpapírral bélelt (kb. 30 x 20 cm nagyságú) tepsire simítjuk, és 180 °C-on 10-12 percig sütjük. Ha kész, kiborítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és két egyenlő részre vágjuk.

2, A csokoládés krémhez „gőzfürdőben” felolvasztjuk a csokoládét, és simára keverjük a cukorral. A málnát alaposan kiválogatjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük, és a málnával együtt a csokihoz keverjük.

3. A málnakrémhez a málnát péppé törjük a cukorral, belekeverjük a zselatin fixet. A tejszínt kemény habbá verjük, és a pépbe forgatjuk.

4. Az egyik lapot megkenjük a csokoládés krémmel, rátesszük a másik lapot. Lenyomkodjuk, megkenjük málnakrémmel. Az oldalait elsimítjuk, 30 percig pihentetjük, majd szeleteljük.

1 szelet. 380 kcal



A csokoládés krémhez: 20 dkg keserű csokoládé, 8 dkg porcukor, 10 dkg málna, 2 dl tejszín.

A málnakrémhez: 15 dkg málna, 6 dkg porcukor, 1 tasak zselatinfix, 2 dl tejszín.

Elkészítés:

1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, lazán beleforgatjuk a habot, beleszitáljuk a lisztet, közben óvatosan keverjük. Sütőpapírral bélelt (kb. 30 x 20 cm nagyságú) tepsire simítjuk, és 180 °C-on 10-12 percig sütjük. Ha kész, kiborítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és két egyenlő részre vágjuk.

2, A csokoládés krémhez „gőzfürdőben” felolvasztjuk a csokoládét, és simára keverjük a cukorral. A málnát alaposan kiválogatjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük, és a málnával együtt a csokihoz keverjük.

3. A málnakrémhez a málnát péppé törjük a cukorral, belekeverjük a zselatin fixet. A tejszínt kemény habbá verjük, és a pépbe forgatjuk.

4. Az egyik lapot megkenjük a csokoládés krémmel, rátesszük a másik lapot. Lenyomkodjuk, megkenjük málnakrémmel. Az oldalait elsimítjuk, 30 percig pihentetjük, majd szeleteljük.

1 szelet. 380 kcal Málnás grízkrém Hozzávalók 4 személyre: 1 rúd vanília, 30 dkg málna, 15 dkg cukor, 2 ek. pálinka, 7 dl tej, 10 dkg búzadara, 3 dl tejszín + a díszítéshez.

Elkészítés:

1. A vaníliarudat kettéhasítjuk, a pépjét kikaparjuk. A málnát megtisztítjuk, megszórjuk 5 dkg cukorral, a pálinkával, majd félretesszük.

2. A tejet a maradék cukorral és a vanília pépjével és hüvelyével együtt felforraljuk, majd beleszórjuk a darát. Kis lángon, állandóan kevergetve 5 perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és kihűlésig tovább kevergetjük, a vaníliahüvelyt kidobjuk.

3. A tejszínt kemény habbá verjük, és a kihűlt grízbe forgatjuk. A massza harmadrészét magas poharakba vagy kelyhekbe kanalazzuk. A visszamaradt tejszínes krémbe belekeverjük a cukrozott málnát, és a pohárban levő fehér krémre szedjük. A tetejére ízlés szerint tehetünk tejszínhabot, gyümölcsöt.

1 adag: 580 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.