A bevétel drasztikus visszesése elsősorban a cég magyar és román piacán történt projektbezárások, illetve értékesítések következménye, de a lengyelországi árbevétel is csökkent.

A beszámoló szerint Magyarországon az E-Star a hagyományos piacának mintegy kétharmadát veszítette el tavaly a második félévben, egyebek mellett nem fizető önkormányzatokkal kötött egyedi projektbezárások következtében. Lengyelországban az Euro-Energetyka és egy a külső fél által létrehozott Energia Europarkban az E-Starnak nem lesz többségi részesedése, ennek megfelelően ezen tevékenység számai a márciustól már nem erősítik az E-star konszolidált eredménykimutatását.

A társaság eredménykimutatása szerint a konszolidált árbevétel 12,24 millió eurót tett ki idén január és március között az egy évvel korábbi 20,87 milliót követően. A három legjelentősebb piacon, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában 3-3 millió euróval, illetve 2,5 millió euróval csökkent az árbevétel.

Az adózás előtt eredmény növekedése annak tudható be, hogy a racionalizálásnak köszönhetően csökkentek a személyi ráfordítások.

A beszámoló szerint a cég ellen indított csődeljárás alapvetően befolyásolta az első negyedéves működést. Felidézik: a Fővárosi Törvényszék 2012. december 13-án közzétett végzésével rendelte el a csődeljárás megindítását, vagyonfelügyelőjeként a HATÁRKŐ’93 Gazdasági Tanácsadó és Felszámoló Kft.-t jelölte ki.

A társaság 2013. első negyedévében négy csődtárgyalást tartott, a negyediken elfogadott egyezség szerint a hitelezők a társasággal szemben – kamat, regisztrációs díj és minimális tőkekövetelés elengedését követően - fennálló követeléseikért -legfeljebb 50 millió darab - E-Star törzsrészvényt kapnak a csődegyezségi megállapodásban foglalt konverziós mechanizmusok szerint.

A cég részvényei pénteken 138 forinton zárták a hetet, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb áruk 99 forint, a legmagasabb 2171 forint volt