Cégvilág

Elbukik a Nabucco?

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH pénteken sajnálatát fejezte ki, hogy vezetéke, amely a tervek szerint a Shah Deniz mező 10 milliárd köbméternyi gázforrását szállította volna Európába, nem valósulhat meg.

A társaság közleménye szerint a részvényesei tárgyalnak majd a projektet érintő következő lépésekről. Hangsúlyozzák, hogy a tender eredményét, amely "a Transz-adriai gázvezetéket (TAP) nevezi meg, a gáz olasz piacra juttatására alkalmas útvonalként" elfogadják, ugyanakkor megállapítják, hogy a döntés visszaveti a tervezett európai gázvezeték, a Nabucco megvalósulását.

Ugyancsak leszögezik, hogy szerintük az európai piac számára továbbra is kihívást jelent a diverzifikáció biztosítása, kifejezetten egyes közép- és délkelet-európai országokban. Továbbra is meggyőződésük, hogy a Nabucco az optimális megoldást nyújtja mindezen kérdések megválaszolására. A társaság elkötelezett az alternatív gázforrások kiaknázásának fejlesztésében.

A társaság egyik részvényese, az OMV vezérigazgatója szerdán kijelentette, hogy a cég egyelőre lezártnak tekinti a Nabucco csővezeték-projektet a jelenlegi formájában, ugyanakkor nem zárja ki egy vezeték megépítését saját fekete-tengeri lelőhelyéhez.

Az osztrák energiaipari konszern előzőleg jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem a Nabucco West vezetéket választották a földgáz Európába szállítására.

A kitermelői konzorcium közlése szerint a magasabb olaszországi és görögországi gázárak miatt választották a Dél-Európán át vezető TAP vezetéket - nyilatkozta Roiss.

A Nabucco West konzorcium magyar részvényese, az FGSZ Zrt. az MTI érdeklődésére akkor azt közölte: a Shah Deniz konzorcium hivatalos bejelentése előtt nem kívánja kommentálni a Nabuccóval kapcsolatos híreket.

A Nabuccót 1300 kilométer hosszúra tervezték és az Anatólián áthaladó TANAP földgázvezetékhez csatlakozva a török-bolgár határtól indulva szállítana gázt Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgartenben található gázelosztó központba. A projektből idén kilépett a német RWE, azonban az OMV májusban bejelentette, hogy az RWE részvényeire új érdeklődő, a GDF Suez francia energiatársaság jelentkezett.

A vállalkozás célja az európai földgázellátás függőségének csökkentése az orosz gázforrásoktól.

A Shah Deniz II. azeri gázmező konzorciumát a brit BP, az azeri Socar, a francia TOTAL, valamint a norvég Statoil energetikai nagyvállalat alkotja.

A TAP gázvezeték a svájci EGL, a norvég Statoil és a német E.on Ruhrgas közös vállalkozása, a török-bolgár határtól Görögországon át Olaszországig haladna, s mintegy ötszáz kilométerrel lenne rövidebb a Nabucco Westnél.

Nabucco gáz gázvezeték
Kapcsolódó cikkek