Cégvilág

Irreális árak: Több helyen a termelési költségek alatt árulják a tojást

Jóval a termelési önköltség alatt árusítja több kiskereskedelmi élelmiszerlánc is az étkezési tojásokat - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Baromfi Termék Tanács (BTT).

A BTT szerint előfordul olyan akció is, amelyben 18,9 forintos darabonkénti árat állapítottak meg, ez 14,88 forintos áfa nélküli, nettó árnak felel meg. A termelői önköltség viszont darabonként 18 forint körül mozog a BTT szerint, ezért az élelmiszerláncok árleszorító eladásai súlyos károkat okoznak az egyébként is veszteséges legális tojáspiaci szereplőknek.

A tojástermelők átadási árai ma darabonként 13,0-13,5 forint, az ezeknek megfelelő bolti fogyasztói árak pedig 25-58 forint között mozognak. A BTT felhívja a figyelmet arra, hogy a tisztességes gazdálkodók az önköltség alatti átadási árak miatt darabonként átlagosan 5-6 forintot veszítettek az utóbbi időszakban, ezért többen felszámolták tojótyúkállományukat, így a hazai étkezési tojástermelés csökken.

A közleményben felhívják a figyelmet: a legális piaci szereplők esélyeit tovább rontja, hogy egyre-másra jelennek meg bizonytalan származású és "értelmezhetetlenül" alacsony árú étkezési tojások a hazai boltokban. Feltételezhető, hogy ezek jelentős része külföldről, fekete értékesítési csatornákon jut a magyar piacra. 

Az illegális eladások - hangsúlyozza a BTT - jelentős árletörő hatást fejtenek ki, ezért komoly károkat okoznak az egyébként is veszteséges legális tojástermelőknek. A súlyossá vált piaci és jövedelmezőségi gondok miatt a terméktanács tárgyalásokat folytat a Vidékfejlesztési Minisztériummal.

ár tojás olcsó tojás baromfi költség irreális ár termelési költség
Kapcsolódó cikkek