Cégvilág

Ganz szivattyúk 18 millió dollárért

Hatalmas szivattyúkat szállított a Ganz EEG a Rosztovi Atomerőműnek.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. az épülő új Rosztovi Atomerőmű számára 18 nagy teljesítményű szivattyú gyártásáról szóló szerződést teljesített augusztusban 17,8 millió dollár értékben, közölte a társaság.

A megrendelés utolsó hét, MPB-2200 szivattyúját nyár végén készítette el a gyár a Rosztovi Atomerőmű 4-as blokkjának. Az egyenként 100 tonnás, állítható lapátozású, előperdület-szabályozós keringető szivattyúk mindegyike 17,5 köbméter vizet szállít másodpercenként az erőmű hűtőrendszerének. Ha egyszerre működne a most legyártott 7 gép, egy 50 méteres szabványos úszómedencét 22 másodperc alatt lennének képesek megtölteni.

A Ganz atomerőművi fűtőanyag kazettákat mozgató átrakógépeket is gyárt. Az idén a Leningrád-2-es, szintén újonnan épülő atomerőmű 1-es blokkjához  szállított átrakó-részegységeket mintegy 700 ezer euró értékben, tavaly pedig felújította a szlovákiai Mohi (Mochovce) és a csehországi Dukovany atomerőmű átrakógépeit. Jelentős további megrendelésekre számít más épülő atomerőművektől szivattyúkra és átrakógépekre. 1980 óta 22 átrakógépet gyártott vagy újított fel, egyebek közt a paksi blokkokon is. Az idén a Vattenfall svéd energetikai cég is megkereste a vállalatot atomerőművi átrakógép rekonstrukció, illetve -gyártás ügyében.  

Az egy kompakt 1 megawatt teljesítményű, szabvány konténerbe szerelt mini vízerőmű prototípusával készül a piacra lépni. Ez a helyszínen gyorsan telepíthető egység a távoli, vízben gazdag hegyvidéki területek áramellátását hivatott, akár sziget üzemmódban is biztosítani a vízenergia felhasználásával. Az innovatív turbina és a hozzá kapcsolt generátor műholdas kapcsolattal, autonóm üzemmódban, távirányítással működtethető.

A cég Közép-Európában egyedülálló vízgép laboratóriummal és mérőállással rendelkezik, ezek segítségével a szivattyúk és azok méretarányosan kicsinyített változatait vizsgálhatja, más gyártók megrendelésére is.

 A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2008 óta felerészt orosz tulajdonban van, 51 százalékos tulajdonosa a Roszatom állami konszern gépgyártó holdingja, az Atomenergomas Nyrt.

ganz Rosztovi Atomerőmű szivattyú
Kapcsolódó cikkek