Cégvilág

Könnyebb lesz a gyógyszerhez jutás

Könnyebben juthatnak hozzá gyógyszereikhez a krónikus betegek szeptember 1-jétől a gyógyszerrendelést és -kiváltást érintő szabályozás változásával.

A Magyar Közlöny 130. számában megjelent rendelet szerint az orvos háromhavi gyógyszert is felírhat a betegnek, ha a készítmény krónikus betegség kezelésére szolgál, és ötvenezer forintnál olcsóbb.

Egy receptre továbbra is csak egyhavi, 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget lehet felírni, de a vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre, vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani. Az ötvenezer forintnál drágább orvosságokat továbbra is csak egyhavi adagonként rendelhetik az orvosok.
Ezentúl lehetőség van arra is, hogy a beteg a receptet külföldön váltsa be. A vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai átültetésével, októbertől az orvos olyan adattartalommal írhatja meg a receptet, amely a más tagállamok gyógyszertárai számára a korábbinál biztonságosabb gyógyszerkiadást tesz lehetővé. Az orvosnak lehetősége van arra is, hogy a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.

gyógyszer kiváltás
Kapcsolódó cikkek