Cégvilág

Tablet-piac: nagyot esett az Apple részesedése

A második negyedévben világszerte 45,1 millió táblagépet értékesítettek az IDC előzetes adatai szerint, ez közel 60 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A gyártól rangsorát még mindig az Apple vezeti, részesedése azonban a 2012-es felére csökkent.

Éves összevetésben az április-júniusi időszakban is nagyot nőtt a világ tabletpiaca. A második negyedévben összesen 45,1 millió táblagépet szállították le a gyártók, ez 59,6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban – derül ki az IDC előzetes adataiból. Ahogyan arra számítani is lehetett, a második negyedévi értékesítés elmaradt az év első három hónapjának adataitól, igaz a visszaesés mértéke viszonylag nagy, 9,7 százalék.

Komoly változást hozhat viszont az év hátralévő része, hiszen az iskolakezdés, majd a karácsonyi vásárlási időszak alaposan felpörgeti a tabletek iránti keresletet. Ráadásul több gyártó is a második félévre időzíti újdonságait, így többek között az Apple új iPad-jét is erre az időszakra várják.

A gyártók rangsorát egyébként továbbra is az almáslogójú cég vezeti, azonban piaci részesedése drasztikus mértékben csökkent. Az Apple a második negyedévben 14,6 millió iPad-et adott el, ezzel a szegmens 32,4 százalékát tudhatta magáénak. Egy évvel korábban még 17 milliós volt az értékesítés, a piaci részesedés pedig meghaladta a 60 százalékot.

Hatalmasat ugrott viszont a nagy rivális Samsung forgalma. A dél-koreai gyártó az április-júniusi időszakban 8,1 millió tabletet tudott eladni, ez majdnem négyszerese a 2012 második negyedévi eredménynek. A társaság részesedése is jócskán megnőtt, az egy évvel korábbi 7,6-ról 18 százalékra.

A világ harmadik számú tabletgyártója az Asus volt, amely kétmilliós értékesítésével több mint megduplázta az egy évvel korábbi eredményét. Még nagyobbat nőtt a negyedik helyen lévő kínai Lenovo, a társaság 1,5 millió táblagépet tudott eladni a második negyedévben, míg 2012 hasonló időszakában még csak 400 ezret.

Az IDC adatai alapján egy év alatt teljesen átalakult a táblagépeken található operációs rendszerek megoszlása. Míg 2012 második negyedévében még az Apple és az iOS volt a domináns 60 százalék feletti részesedéssel, addig az idén már az Android uralja a piacot, az április-június között eladott készülékek 62 százalékán ez az operációs rendszer volt.

Világgazdaság Online-->

tablet Apple IDC iPad részesedés
Kapcsolódó cikkek