A meleg mediterrán és balkáni országok levesei meghódították a világot. A legnépszerűbbeket sok nép átvette, és hasonlóan készíti. A spanyol gazpachot többféle variációban főzik a világban, édes ízben is létezik, dinnyéből. A bolgár tarator rokonait megtaláljuk a görögöknél, a horvátoknál, az olasz minestrone változatai zöldséglevesként a legtöbb konyhában felfedezhetjük. Akár nagy a hőség, akár visszaesik a hőmérséklet, a folyadékpótlásra mindig érdemes figyelmet fordítani. Az ízletes levesek pedig a nap szinte bármely szakában jó szolgálatot tesznek. Laktatnak, és szomjoltóak. A hazai kedvenc, a gyümölcsleves mellett most más nemzetek receptjeit is kipróbálhatja.
Ha igazi frissítő nyári levesre vágyunk, érdemes kipróbálni a spanyol konyha klasszikusát, a hideg paradicsomos-fűszeres levest, a gazpachót. Százféle receptje létezik, ahány ház, annyi szokás. A bolgár nyári melegben szinte mindennapos előétel tarator, a joghurtos uborkaleves, Kaprosan készítik, és jól behűtve, frissítőként kínálnak. Az olasz minestrone ugyan meleg, de a benne levő sok zöldség, friss paradicsom annyira üdítő és könnyű, hogy hőségben is tökéletes.
Elkészítés:
1. A kenyeret kis darabokra tépkedjük, tálba szórjuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal. A fokhagymát meghámozzuk, a masszához nyomjuk. Megszórjuk a köménnyel, összekeverjük, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
2. Közben a paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk. Egy paradicsom húsát apró kockákra vágjuk, és félretesszük, a maradékot összeturmixoljuk. Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, egyharmadát kis kockákra vágjuk, és félretesszük. A maradékot a mixerbe tesszük, a paradicsomhoz, és összetörjük. A paprikát megmossuk, magjait kikaparjuk, húsának egyharmadát kis kockákra vágjuk, a többit a beáztatott kenyérrel együtt a mixerbe tesszük, és összeturmixoljuk.
3. A pürét sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk, hozzáöntünk kb. 2,5 dl vizet, és sóval, vörösborecettel ízesítjük. Legalább 1 órára hidegre tesszük.
4. A felkockázott zöldségeket leveses tálkákba szétosztjuk. Rámerjük az összetrurmixolt zöldséglevest, úgy tálaljuk.
1 adag: 430 kcal
Elkészítés:
1. A kenyeret kis darabokra tépkedjük, tálba szórjuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal. A fokhagymát meghámozzuk, a masszához nyomjuk. Megszórjuk a köménnyel, összekeverjük, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.
2. Közben a paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk. Egy paradicsom húsát apró kockákra vágjuk, és félretesszük, a maradékot összeturmixoljuk. Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, egyharmadát kis kockákra vágjuk, és félretesszük. A maradékot a mixerbe tesszük, a paradicsomhoz, és összetörjük. A paprikát megmossuk, magjait kikaparjuk, húsának egyharmadát kis kockákra vágjuk, a többit a beáztatott kenyérrel együtt a mixerbe tesszük, és összeturmixoljuk.
3. A pürét sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk, hozzáöntünk kb. 2,5 dl vizet, és sóval, vörösborecettel ízesítjük. Legalább 1 órára hidegre tesszük.
4. A felkockázott zöldségeket leveses tálkákba szétosztjuk. Rámerjük az összetrurmixolt zöldséglevest, úgy tálaljuk.
1 adag: 430 kcal Olasz zöldségleves, avagy minestrone – genovai módra Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 szál zellerszár, 25 deka paradicsom, 3 evőkanál olívaolaj, 1 babérlevél, 30 dekagramm konzerv fehér bab, 7,5 deciliter húsleves (kockából), 1 teáskanál szárított oregánó.
A pestohoz: 1 deciliter olívaolaj, 15 deka bazsalikomlevél (friss), 3 dekagramm kaliforniai mandula, 2 gerezd fokhagyma, 5 dekagramm reszelt parmezán sajt.
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és nem túl apró darabokra felvágjuk. Felforrósítjuk az olajat egy közepes nagyságú fazékban, beletesszük a hagymát, a répát és a zellert, megsózzuk, és lassú tűzön, lefedve körülbelül 10 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a babérlevelet, a paradicsomot, a babot (lecsepegtetve), felöntjük a húslevessel, felforraljuk, és további tíz percig főzzük. Sóval, borssal, oregánóval ízesíthetjük.
3. A pestóhoz (ejtsd: pesztó) mixerbe tesszük az olívaolajat, a bazsalikomleveleket, a mandulaforgácsot, a fokhagymát, fél teáskanál sót, aztán kevés borsot, a parmezánt, és így összeturmixoljuk. Ezután a levest elkeverjük a pestóval, megszórhatjuk még parmezán sajttal, és úgy tálaljuk a vendégnek.
1 adag: 498 kcal Bolgár uborkaleves, frissítő tarator Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kígyóuborka, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor friss kapor, 4 dl lehűtött zöldség-alapleves (kockából), 4 dl natúr joghurt, 1 citrom, A díszítéshez: burgonyaszirom, ízlés szerint.
Elkészítés:
1. Az uborkákat megmossuk, meghámozzuk, a végeiket levágjuk, hosszában kettévágjuk, és a magjukat is kikaparjuk. Nagylyukú sajtreszelővel lereszeljük. Kicsit megsózzuk, és 5-10 percig állni hagyjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk, belereszeljük az uborkába. A kaprot leöblítjük, felaprítjuk, és az uborkához keverjük.
2. Elkeverjük a zöldséglevest és a joghurtot, majd ráöntjük az uborkára, borssal és a citrom levével ízesítjük.
3. Néhány órára, vagy még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek. Tálalhatjuk burgonyaszirommal megszórva, vagy barna rozskenyérrel is. Nagy melegben különösen ajánljuk, felfrissít.
1 adag: 180 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.