Vlagyimir Putyin orosz és Sauli Niinisto finn elnök felavatta a Hanti-Manysi Autonóm Körzetben azt a hőerőművet, amelyet az orosz finn Fortum társaság épített.

A kétmilliárd dollárba került létesítmény építése 2008-ban indult, idézi a Prime-Taszsz hírügynökség a Kreml közleményét. A tervek szerint az erőmű teljes kapacitása 1250 megawatt lesz, amikor majd mindhárom blokkját üzembe helyezik. A Fortum honapján közzétették, hogy a Njagan erőmű az eddigi legnagyobb finn beruházás Oroszországban, de oroszországi méretekben is hatalmas hőtermelő kapacitás létesítéséről van szó. Komoly az előállítható villamos energia mennyisége is: hétmillió nyugat-szibériai és uráli háztartás látható el vele, erről a Fortum pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Markus Rauramo beszélt az avatóünnepségen.

A Ngajan erőmű három kombinált ciklusú egységből áll, amelyek energia-hatékony gázturbina technológiát használnak. Az első blokk több mint 420 megawattos, és önmagában is az egyik leghatékonyabb gázturbinát hasznosítja Oroszországban. A második blokknak még tart  a tesztelése, átadása az év végére várható, míg a harmadiké 214 végére.