Cégvilág

Hungrana: újabb milliárdos beruházás

A világ gyógyszeripara, kozmetikai ipara, és a tisztítószereket gyártó cégek is a vásárlói lesznek annak a napi 1200 hektoliter gyógyszeralkoholnak, amelyet a Hungrana szabadegyházi üzemében állítanak elő. Az egymilliárdos fejlesztés új technológiát is jelent.

Új etanol gyártó üzemet adtak át Pharma etanol néven az idén 101 éves Hungrana szabadegyházi telephelyén. Az üzemben gyógyszerkönyvi minőségű, tiszta alkoholt állítanak elő hazai kukorica feldolgozásával.

„Egy ilyen termelő üzem létrehozása mindig örömteli, hiszen ez siker a szűkebb régió és az ország gazdaságának egyaránt. Mindez komoly eredmény a magyar mezőgazdaság és az alapanyagokat feldolgozó ipar számára” – jelentette ki Fazekas Sándor a kedden megtartott üzemátadási ünnepségen. A vidékfejlesztési miniszter hozzátette: a gyógyszerkönyvi minőségű alkohol gyártása speciális terület, ez is mutatja, hogy milyen sokirányú hasznosítása lehetséges a hazai mezőgazdasági alapanyagnak.

A vidékfejlesztési miniszter kiemelte: agrárdiplomáciai siker, hogy az új KAP rendszerében jelentősen, 220 ezer tonnáról 250 ezer tonnára nő Magyarország izocukor-gyártási kvótája.

Fazekas rámutatott: a hazai, GMO-mentes kukoricából nagy tisztaságú alkoholt állítanak elő a Hungrana üzemében. A gyárban előállított, hagyományos 96 százalékos alkoholtartalmú etanol, valamint a nagy tisztaságú, 99 százalékos alkoholtartalmú, víztelen etanol termékek világszínvonalú, az egész világpiacon keresett produktumok.

A Hungrana által előállított tiszta alkoholra a világpiac számos ágazata fog igényt tartani. „Az új üzemegységben előállított nagy tisztaságú alkoholt a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar használja fel, de készülnek belőle különböző tisztító- és fertőtlenítőszerek, festékek, hígítók is, sőt, a Szabadegyházán előállított alkoholt az elektromos autók akkumulátorainak töltőanyagához is felhasználják” – számolt be az eseményen Lengyel Attila. A Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója beszédében elmondta: az unió piacvezető izocukor-gyártójaként és a kontinens legjelentősebb kukorica feldolgozójaként hozták létre a Pharma etanol gyáregységet.

Az új, egymilliárd forintból megvalósult beruházás egyben új technológiát is jelent. A hagyományos, nagy energiaigényű, úgynevezett hidroszelekciós alkoholgyártással szemben a szabadegyházi üzem világszínvonalú technológiát fog alkalmazni, ami a vízmentes etanol termék tovább feldolgozásán alapul. Ennek köszönhetően az üzem rendkívül energiahatékony, a végtermék tisztasága messze meghaladja a hagyományos eljárással készült alkoholét, vagyis egy környezetbarát üzemben jobb minőségű termék készülhet, naponta 1200 hektoliter mennyiségben.

Az ügyvezető a környezetbarát működést, mint a versenyképes termelés egyik feltételét hangsúlyozta. „A rövid távú érdekek helyett a hosszú távú gondolkodást részesítettük előnyben. Ennek érdekében a cég tavaly hárommilliárd forintos beruházással hozta létre saját biomassza-erőművét, amely a teljes gyárkomplexum energiafelhasználásának 25 százalékát adja.

Ezzel nem csupán a termeléshez szükséges fosszilis energia felhasználását csökkentettük, de ennek révén a gyártás során keletkezett hulladékot is maradéktalanul felhasználjuk” – tette hozzá.

etanol szabadegyháza Hungrana biomassza
Kapcsolódó cikkek