Cégvilág

Pápai Hús: az Agrárkamara fog fizetni?

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elindította a Pápai Hús 1913. Kft. élőállat beszállítói által igénybe vehető csekély összegű (de minimis) támogatások kifizetését. A vidékfejlesztési tárca rendelete értelmében a hiánytalan kérelmek tekintetében 2013. november 8-ig kell a támogatási döntéseknek megszületniük – közölte a szaktárca. A korábbi nyilatkozatok szerint a kifizetésnek októberben meg kellett volna történnie.

Vidékfejlesztési Minisztérium által korábban megígért de minimis támogatásról szóló rendelet már egy hónapja megjelent a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján. A szaktárca által fizetendő pénzből a kisebb egyéni termelők 7500 eurót kaphatnak, a termelői csoportok pedig 200 ezer eurót. Ez azonban nem elegendő a teljes tartozás kiegyenlítésére.

A jelenlegi kormányzati lépések több százmillió forintot juttatnak el az egyéni termelőknek és termelői csoportoknak, de az uniós szabályok értelmében limitált kifizetés nem éri el a teljes tartozás felét sem. A fennmaradó rész sorsáról régóta egyeztetés folyik. Információink szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vállalhatja át az élőállat-beszállítók tartozását. Lapunk úgy tudja, egy egyelőre nem nyilvános tervezet szerint a de minimis támogatások kifizetését követően már november végéig kifizetné a NAK a gazdáknak fennálló követelésüket. Ezt követően az Agrárkamara maga követelné a kérdéses összeget – több mint kétszázmillió forintot – a pápai húscégtől.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szeptember 6-án jelentette be, hogy az európai uniós támogatási lehetőségek keretében csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt azoknak az előállat-beszállítóknak, amelyeknek lejárt és elismert követeléseik vannak a Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben. A Pápai Hús 1913 Kft. július elején kért csődvédelmet, miután hónapok óta nem tudta kifizetni beszállítóit.

de minimis pápa tartozás Pápai Hús húsipar
Kapcsolódó cikkek