BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A virslit mindenki másképpen szereti

Nagy kedvenc a virsli a konyhában. Esszük magában mustárral, hot dogba fektetve, levesbe karikázva, pörköltnek, sütve-főzve. Kicsik-nagyok egyaránt szeretik

Ha nincs kedvünk hosszasan főzőcskézni, tökéletes a főtt virsli. Ha azonban kedvünk támad tüsténkedni a konyhában, akkor is szóba jöhet, mert remek alapanyag. Az ACNielsen Piackutató Kft. adatai szerint 2012-ben több mint 30 ezer tonna virslit értékesítettek, ezzel ez az egyik legkeresettebb húskészítmény. A virslit mindenki másképpen szereti. Vannak, akik kifejezetten a fűszeres, füstölt virsliket kedvelik, mások inkább csak az enyhén füstös, kevésbé karakteres ízvilággal rendelkező termékeket részesítik előnyben. Az egészségtudatos táplálkozási igényeknek is megfelel, mert a jó minőségű virslik glutén- és laktózmentesek, és nincs bennük szója sem. Az Ipsos Zrt. vizsgálata szerint a fogyasztók legkönnyebben az állag alapján tudták megkülönböztetni a jobb minőségű, prémium termékeket.

A virslifőzés mesterei szerint a kedvenceinket elegendő csak 4 percig, finoman gyöngyöző vízben főzni a maximális élvezeti érték megőrzéséért. De lehet felkarikázni a frankfurti levesbe is, szórhatjuk különféle salátákba, készíthetünk belőle apró falatokat is.

Sült virsli ecetes hagymával

Hozzávalók 4 személyre: 4 fej lilahagyma, 1 fej saláta, 1/2 dl fehérborecet, 1 mk. gyömbér, 1 babérlevél, 2 ek. cukor, 1 ek. olívaolaj, 10 virsli, bő olaj a sütéshez.

Elkészítés:

1. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, megsózzuk, és félretesszük 15 percre. A salátát leveleire szedjük, leöblítjük.

2. Az ecetet 1-2 percig forraljuk a gyömbérrel, a babérlevéllel, a cukorral, sóval, borssal. Kissé kihűtjük, a hagymára öntjük, majd ismét 15 percig pihentetjük. Végül összekeverjük az olívaolajjal.

3. Közben virsliket kettévágjuk, majd a végeit kereszt alakban bevágjuk, háromnegyed részig. Forró, bő olajban megsütjük. Sütéskor a bevágott részek kinyílnak, mint a polip karjai.

4. A sült virslit konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük, majd tányérokra adagoljuk. Mellé tesszük a salátaleveleket, arra kanalazzuk az ecetes hagymát. Friss kenyeret kínáljunk hozzá.

1 adag: 550 kcal





Elkészítés:

1. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, megsózzuk, és félretesszük 15 percre. A salátát leveleire szedjük, leöblítjük.

2. Az ecetet 1-2 percig forraljuk a gyömbérrel, a babérlevéllel, a cukorral, sóval, borssal. Kissé kihűtjük, a hagymára öntjük, majd ismét 15 percig pihentetjük. Végül összekeverjük az olívaolajjal.

3. Közben virsliket kettévágjuk, majd a végeit kereszt alakban bevágjuk, háromnegyed részig. Forró, bő olajban megsütjük. Sütéskor a bevágott részek kinyílnak, mint a polip karjai.

4. A sült virslit konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük, majd tányérokra adagoljuk. Mellé tesszük a salátaleveleket, arra kanalazzuk az ecetes hagymát. Friss kenyeret kínáljunk hozzá.

1 adag: 550 kcal Tésztában sütve, frissen az igazi, salátával Hozzávalók 12 darabhoz: A tésztához: 1/2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 mk. cukor, 50 dkg liszt, 2 ek. olívaolaj, 12 virsli, tetszés szerint saláta, mustár, ketchup a tálaláshoz.

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk (ne forraljuk fel), az élesztőt a cukorral együtt belemorzsoljuk, belekeverünk 1 ek. lisztet, letakarjuk, és meleg helyre félretesszük, hogy felfusson. A maradék lisztet átszitáljuk.

2. A liszthez öntjük a felfutott élesztőt, az olajat, 2-2,5 dl langyos vizet, 1 tk. sót. A tésztát (ha van, kézi robotgép dagasztóspiráljával) alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha cipóvá összeáll, fényes és hólyagos. A tészta tetejét liszttel megszórjuk, és langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük (kb. 30 perc).

3. A megkelt tésztát átdolgozzuk, lisztezett deszkára borítjuk, és fél cm vastagra nyújtjuk, majd 4 cm széles, 35-40 cm hosszú darabokra vágjuk. Ezekbe a csíkokba csavarjuk a virsliket. Sütőlemezre tesszük, és újabb 15 percen át kelesztjük

4. A sütőt 180 °C-ra előmele-

gítjük, a virsliket a sütőben pirosra sütjük (kb. 25 perc). Aznap készítsük el, mert frissen az igazi! Kínálhatunk mellé friss sa-

látákat, ízlés szerint mustárt,

ketchupöt.

1 adag: 340 kcal Töltött burgonya Hozzávalók 10 darabhoz: 10 nagyobb burgonya, 4 szál zöldhagyma, 8 virsli, 2 ek. olaj, 1 mk. fűszerpaprika, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:

1. A burgonyát alaposan megmossuk, héjastól, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk. A főtt burgonyát meghámozzuk, tetejét kicsit levágjuk, a közepét kivájjuk, de ne vékonyítsuk el túlzottan. (A kikapart burgonyát felhasználhatjuk krokett, vagy burgonyapüré készítéséhez, erre most nem lesz szükség.)

2. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A virslit vékonyan felkarikázzuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a virslit, és összepirítjuk. A tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, megsózzuk.

3. A pirított paprikás virslivel megtöltjük a burgonyákat, tetejükre kevés tejfölt és reszelt sajtot teszünk. Alufóliával bélelt tepsire rakjuk. A tálalás előtt 10 perccel előmelegítjük a sütőt 240 °C-ra, és a burgonyákra rápirítjuk a sajtot. Forrón tálaljuk. Díszíthetjük salátával, kínálhatunk mellé tejfölt is.

1 darab: 310 kcal-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.