A borkedvelők számára már ismert, mennyire meghatározóak a borokra nézve a termőhelyi adottságok, a talaj, a klíma, vagy a fajta kiválasztása – ezért is kapnak olyan nagy odafigyelést a dűlőszelektált tételek. A kávék világában sincs ez másként; az ínyencek a single origin, vagyis területszelektált szemes kávékra esküsznek, amelyeket egy adott termőterületen szüretelnek, és nem kevernek.
„Amikor egy hazai pincészet eredetvédett, vagy akár dűlőszelektált borait kóstoljuk, biztosak lehetünk a minőségben. A különleges értékeket képviselő kávétermőhelyek hasonlóan kiemelkedő minőséget, sokszínűséget és egyedi karakterű kávékat adnak” – árulja el Gávris Iván, a Douwe Egberts kávészakértője. A kávékóstolás hasonlít a borkóstoláshoz: felfedezhetjük a testességet, a savasságot, figyelhetünk fűszeres, gyümölcsös ízekre.
A single origin kávék minőségéről már a kávébabok is sokat elárulnak: az ép, egészséges szemek a kézi szüretelés és a gondos feldolgozás eredményei. Ahogyan a szőlőnél, szüretkor, itt is kiemelten fontos, hogy a termés ne sérüljön. Egyetlen csésze eszpresszóhoz körülbelül 50 szem kávéra van szükség, így többször át is válogatják a szemeket a kifogástalan minőség érdekében.
Válasszuk a közepes pörkölésű szemes kávékat. A legtöbb szupermarketben kapható blend, vagyis különböző területekről származó és gyakran több kávéfajtából készülő házasítás erős pörkölést kap. De vigyázat, a pörkölés el is fedheti a szemes kávé finom illat- és ízjegyeit. Ezért a single origin kávéknál a világosabb, közepes pörkölés a jellemző, amely kiemeli aromáit.
Ahogyan a talaj, úgy az éghajlat (a napos órák száma, a csapadék), a tengerszint feletti magasság és a kitettség, de a helyi hagyományok is hatással vannak a kávé ízvilágára, és további karakterjegyeket adhatnak hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.