Cégvilág

Tucatnyi charterező iroda 6 milliárdos kaucióval 2014-ben

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által vezetett lista alapján eddig 12 utazási iroda szerepel a chartereztető utazásszervezők listáján és összesen 6,3 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazoltak 2014-re.

Az utazási irodák száma még biztosan nőni fog, hiszen még tart a hivatal feldolgozó munkája, és 2013-ra 24 cég vállalkozott charteres utazásszervezésre 9 milliárd forintos kaucióval.

A charterező cégeknek a magasabb kockázatnak köszönhetően 20 százalék a kaució, de minimum 20 millió forint. Az eddigi adatok szerint most is a Neckermann tette le a legtöbb kauciót, 2,3 milliárd forintot. Az eddig másodiknak számító Best Reisen becsődölt a nyáron, így most az IBUSZ a második 1 milliárd 50 millió forinttal (2013-ban ötödikek voltak 800 millió forinttal), a harmadik pedig a Kartago Tours kereken 1 milliárd forintos letéttel. A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat. A mintegy 1200 regisztrált utazási iroda az elmúlt években 15-16 milliárd forint vagyoni biztosítékot szokott felhalmozni.

kaució
Kapcsolódó cikkek