BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adventi apróságok sütve és behűtve

Az együtt sütés öröme minden társasjátéknál jobb foglalatoskodás. Feltétlenül próbálja ki! Süssön finom aprósütiket a gyerekekkel

Az adventi sütögetés remek hétvégi program. Különösen a gyerekek élvezik, hogy végre rájuk is szükség van a konyhában. Aki valami egyszerűt szeretne, gyúrjon be egy nagy adag linzertésztát, és a formázást bízza a kisebbekre. Készítsen elő nekik csillag, fenyő, harang, üstökös alakú formákat, és szaggassák ki a tésztát.

Pár perc alatt megsülnek, és kezdődhet a díszítés! Cukormázból remek mintákat rajzolhatnak rájuk.

A finom kókuszos golyók elkészítése sem túl nagy feladat. Arra kell figyelni, hogy gyorsan járjon a keze, mert a melegtől megolvad a massza és ragacsos lesz.

A különlegesebb sütik készítése több odafigyelést igényel. A magokkal, kandírozott gyümölcsökkel bőségesen megrakott tészta rendkívül igazán karácsonyi! A habcsókot pedig nem sütni, inkább szárítani kell a sütőben. Támassza ki résnyire a sütő ajtaját, hogy jobban száradjon. Ha elkészültek, meglocsolhatjuk csokival, de az sem árt neki, ha belemártjuk a mázba, vagy gyümölcsös krémkelyhet is készíthetünk.

Barátnőit, a szomszédasszonyt is rábeszélheti egy közös sütögetésre. Nekik egy pohár forralt bort is készíthet.

Habcsókos krém eperrel

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 evőkanál porcukor, 1 kávéskanál vaníliás cukor, vagy lehetegy darabka vaníliarúd is.

2 deciliter tejszín, 12–14 darab kicsi habcsók, 10–12 szem eper, de használhatunk ízlés szerint más gyümölcsöt is.

Elkészítés:

A tojássárgáját a porcukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot is. Verjük kemény habbá a tejszínt, utána öntsük a tojásos krémhez. A habcsókokat törjük darabokra. Óvatosan elkeverve adjuk a masszához. Ha ezzel megvagyunk, adagoljuk poharakba a krémet, majd tegyük mélyhűtőbe körülbelül másfél órára. Tálalás előtt húsz perccel díszítsük a kelyhet friss eperrel és csokireszelékkel. Kínálásig tartsuk hűtőszekrényben. (A mindmegette.hu alapján.)

1 adag: 128 kcal





2 deciliter tejszín, 12–14 darab kicsi habcsók, 10–12 szem eper, de használhatunk ízlés szerint más gyümölcsöt is.

Elkészítés:

A tojássárgáját a porcukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot is. Verjük kemény habbá a tejszínt, utána öntsük a tojásos krémhez. A habcsókokat törjük darabokra. Óvatosan elkeverve adjuk a masszához. Ha ezzel megvagyunk, adagoljuk poharakba a krémet, majd tegyük mélyhűtőbe körülbelül másfél órára. Tálalás előtt húsz perccel díszítsük a kelyhet friss eperrel és csokireszelékkel. Kínálásig tartsuk hűtőszekrényben. (A mindmegette.hu alapján.)

1 adag: 128 kcal Karácsonyi kocka gazdagon – egy kávé mellé is tökéletes Hozzávalók kb. 25 darabhoz: A tésztához: 5 dkg mazsola, 20 dkg szárított füge, 10 dkg mogyoró, 5 dkg hámozott mandula, kis fenyőmag, 10 dkg kandírozott gyümölcs, 5 evőkanál pálinka, 8 dkg vaj, 12 dkg cukor, 2 darab tojás, 20 dkg búzaliszt, 1 tasak sütőpor, 70 ml tej , vaj és liszt a sütőformához, 1 tojássárgája.

Elkészítés:

1. A mazsolát megmossuk. A fügét, a mogyorót, a mandulát, a fenyőmagot és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk, a mazsolával tálba tesszük, a pálinkával megöntözzük, elkeverjük, állni hagyjuk.

2. A vajat vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és jól formázható krémmé keverjük. Egymás után beleütjük a tojásokat, végül beledolgozzuk a lisztet a sütőporral. Felengedjük a tejjel, hozzáadjuk a gyümölcsöket és jól összedolgozzuk.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy sütőformát (25x25 cm), meghintjük liszttel, és beletesszük a tésztát. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben 40-45 percig sütjük. A kész sütemény tetejét mandulával, dióval kandírozott gyümölccsel díszítjük, majd kockákra szeletelve tálaljuk.

1 darab: 162 kcal Kókuszos golyók Hozzávalók 24 darabhoz: 2 dl tej, 20 dkg kókuszreszelék, 12 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tubus cukrozott sűrített tej, 24 szem tisztított mandula.

Elkészítés:

1. A tejet felforraljuk, beleszórunk 15 dkg kókuszreszeléket, összekeverjük, 2-3 percig főzzük, majd félretesszük kihűlni.

2. Habosra keverjük a vajat cukorral, beledolgozzuk a sűrített tejet. A kihűlt kókuszreszeléket leszűrjük, kinyomkodjuk, és a vajas-cukros masszához adjuk. Eldolgozzuk, a hűtőbe tesszük, hogy a vaj megszilárduljon.

3. Amikor a massza már formázható, gyors mozdulatokkal 24 kis golyót készítünk belőle, és mindegyik közepébe belenyomunk egy-egy szem hámozott mandulát. A maradék 5 dkg kókuszreszeléket tányérra szórjuk, és a golyókat megforgatjuk benne. Betesszük a hűtőbe még egy órára. Tálcára téve – akár minyonpapírokba rendezve is – kínáljuk. Ha nem fogy el, hidegen tároljuk.

1 darab: 160 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.