Cégvilág

Egy orosz hírügynökség halálára - Elnöki rendelettel megszüntetik a RIA Novosztyit

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap este rendeletileg megszűntette a RIA Novosztyi állami tulajdonú hírügynökséget, és megbízást adott egy új, globális hírügynökség létrehozására, amelynek vezetője a Kremlhez hű Dmitrij Kiszeljov lesz, aki Putyin "propagandistájának számit" - jelentette a The Moscow Times (TMT), a Moszkvában megjelenő angol nyelvű lap.

A RIA Novosztyi angol nyelvű hírszolgálata a döntést úgy jellemezte, mint amely megerősíti a Kreml hatalmát a média felett Oroszországban. "A lépés a legújabb intézkedés az orosz hírszolgáltatás területén megfigyelhető eltolódásokban, amelyek a jelek szerint az állami ellenőrzés megszigorodása felé mutatnak a már eddig is erősen szabályozott média területén" - írta a felszámolásra szánt orosz hírügynökség, amelyet az Oroszország Hangja adóval együtt beolvasztanak az újonnan létrejövő globális hírügynökségbe.

A TMT szerint az elnöki rendelet sokként érte az orosz médiát, beleértve a RIA Novosztyi dolgozóit, akik nem kaptak előzetes tájékoztatást a hírügynökségük átszervezéséről. Az angol nyelvű moszkvai lap idézte Anna Kacskajevát, a moszkvai Higher School of Economics médiakommunikációs szakának dékánját, aki szerint az elnöki rendelet "visszatérést jelent a Szovjetunióhoz", és a jelenlegi globális kommunikáció megértésének figyelemre méltó hiányát jelzi.

Szergej Ivanov, az elnöki adminisztráció vezetője - aki korábban védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes volt - viszont kijelentette, a média terén bekövetkező változtatások tekintetében pénzek megtakarításáról van szó, arról, hogy az állami tulajdonú média az eddiginél hatékonyabb legyen. "Oroszországnak megvan a maga független politikája és erőteljesen védelmezi nemzeti érdekeit: nehéz ezt ugyan megmagyarázni a világnak, de képesek vagyunk ezt megtenni és meg is kell tennünk" - érvelt Ivanov.

Az újonnan létrejövő Rosszija Segodnya (Mai Oroszország) nevű globális hírügynökség, feladata lesz "Oroszország állami politikájának és társadalmi életének éles megvilágítása külföldön." Dmitrij Kiszeljov, az új globális hírügynökség vezetője az állami tulajdonú Rosszija-24 televízió csatornájának nyilatkozva pedig hangsúlyozta, az általa vezetendő új médiastruktúrának az lesz a küldetése, hogy "visszaállítsa az igazságos magatartást Oroszország iránt, mint amely fontos globális ország, jó szándékokkal".

A RIA Novosztyi felszámolása külföldön is nagy figyelmet keltett. A BBC News brit tévé moszkvai tudósítója emlékeztet arra, hogy Putyin elnöksége alatt a RIA Novosztyi keményen igyekezett kiegyensúlyozottan tudósítani az oroszországi és a külföldi hallgatóság számára. Noha állami tulajdonban volt, tükrözte az ellenzék véleményeit is, és a Kreml számára nehéz témákkal foglalkozott. Kiszeljovot pedig ultrakonzervatív nézeteiről ismerik - folytatta a BBC News moszkvai tudósítója -, aki a legutóbb odanyilatkozott, a homoszexuálisonak meg kellene tiltani, hogy vért adhassanak.

Az ORF osztrák tévé pedig "Elnök abszolút médiahatalommal" címmel arra hívja fel a figyelmet, hogy a RIA Novosztyi sohasem volt független vagy akár kritikus az oroszországi rendszerrel szemben. Ám éppen az utóbbi években szaporodtak a tudósításai olyan témákról, amelyek Putyin számára kellemetlenek - például az ellenfeleivel szembeni merev eljárásokról. Azért, hogy ennek véget vessenek, esett a választás Dmitrij Kiszeljovra, aki - az ORF szerint - Putyinhoz hasonlóan a leningrádi állami egyetemen végzett az 1970-es években, és korábban a KGB tisztje volt.

Az elnöki rendelet a RIA Novosztyi felszámolásáról azonban nem érte sokként Sztaniszlav Belkovszkijt, a moszkvai központú Nemzeti Stratégiai Intézet alapítóját és igazgatóját. Szerinte már egy éve szó volt az orosz kormányban arról, hogy le kell váltani a RIA Novosztyi főszerkesztőjét olyannal, aki keményebben kiáll Putyin mellett. Olyan hírügynökségre volt szükségük, amely megfelelőképpen propagálja az orosz elnököt külföldön.

ria novosztyi Putyin
Kapcsolódó cikkek