A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, ezért az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. A zsúfolt akváriumokat látva azonban sokan elbizonytalanodnak: mennyire biztonságos így tartott állatot vásárolni?
„Ilyentájt ezek a halak ugyanilyen sűrűségben vannak a telelő tavakban, a téli vermelő helyeken is. Ez nekik természetes állapot, úgyhogy emiatt nem kell ódzkodni attól, hogy akváriumból vegyünk halat” – mondta el Urbányi Béla, a Szent István Egyetem tanszékvezetője. Hozzátette: természetesen fontos a megfelelő vízátfolyás és a szükséges oxigén ezekben a tartályokban. Ha ez megvalósul, szinte bármeddig maradhatnak az akváriumban az állatok. Karácsony közeledtével ez persze nem jelent nagy gondot, hiszen a megnövekedett kereslet miatt gyorsan cserélődnek a halak.
„Ha élő halat vásárolunk, nagyobb sérülések ne legyenek rajta, amikor kiemelik az akváriumból. Kisebb sérülések, pikkelyhiányok általában nem utalnak nagy problémára, ezek legtöbbször a kihalászáskor keletkeznek, és ez télvíz idején elég gyakori jelenség. Ha azonban sok pikkely hiányzik, vagy jelentősebbek a sérülések, jobb meggondolni a dolgot” – javasolta a szakértő. Ha a pultról választunk egész halat, érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű. „A kihalászást követően egész vörös, majd az idő előre haladtával egyre halványul – ha már fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg. Ha halszeletről beszélünk, nézzük meg, szép fényes-e a felszíne, és ha már inkább opálos, hagyjuk ott! A másik trükk, ha egy ponton benyomjuk a hal húsát: ha gyorsan visszanyeri az alakját, friss áruval van dolgunk, ha viszont ott marad az ujjlenyomatunk, akkor már ott lehet a jószág egy ideje a pulton” – árulta el Urbányi Béla.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.