Társaságaik közötti elvi eszközcsere megállapodást írt alá december 23-án Alekszej Miller, az orosz Gazprom igazgatósági elnöke, és Harald Schwager, a német BASF ügyvezető igazgatósági tagja, utóbbi egyben a BASF leányvállalata, a Wintershall Holding felügyelő bizottságának elnöke is.

A megállapodás révén a Gazprom részesedése 100 százalékra nő a két társaság által eddig közösen ellenőrzött, gáz-nagykereskedelemmel és gáztárolással foglalkozó Wingas, Wieh, illetve Wiee cégekben. A Gazprom 50 százalékos hányadot is szerez az északi-tengeri szénhidrogén-feltárásra és -termelésre összpontosító Winz cégben. Cserébe a Wintershallnak 25 százalékot plusz egy részvényt ad az Ahimov szerkezetben lévő urengoji mező 4A és 5A blokkját fejlesztő projektben, ahol olaj, földgáz és kondenzátum is kinyerhető. Az ügyletet már december 4-én jóváhagyta az Európai Bizottság. Az eszközcserére vonatkozó, vissza nem vonható kötelezettségű szerződés 2012 novemberében született.

A kasseli Wintershall Holding GmbH, a BASF SE teljes tulajdonú leányvállalata. Nyolcvan éve foglalkozik szénhidrogén-feltárással és -termeléssel. A Gazprommal létrehozott, fenti, 50-50 százalékos vegyes vállalatai közül a gáznagykereskedő Wingasban egy rendes részvénnyel többje van, a Gazpromnak pedig eggyel kevesebbje. A Wingas Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Csehországban, és Ausztriában aktív. Főként önkormányzati és regionális szolgáltatókat, ipari felhasználókat és erőműveket lát el. A Gazprom és a Wintershall által teljesen azonos mértékben tulajdonolt Wintershall Erdgas Handelshaus GmbH (Wieh) nagyon sok európai ország gáz-nagykereskedői és gáztárolói piacán működik, így Magyarországon is. A szintén 50-50 százalékos Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG (Wiee) oroszországi és délkelet-európai vevőket lát el, de a befektetési lehetőségeket is vizsgálja ezekben a térségekben. A Wintershall Holdinghoz tartozó Wintershall Noordzee B.V. (Winz) az Északi-tengeren tevékenykedik.

Az Ahimov formáció közel 4000 méter mélyen rejti a szénhidrogént, abnormálisan nagy nyomáson, nehéz paraffin jelenlétében. A lelőhelynek egyedül a Gazprom által ellenőrzött területe több mint ezer milliárd köbméter földgázzal és 200 millió tonna C1 kategóriájú gázkondenzátummal rendelkezik. A Gazprom és a Wintershall 2003 áprilisában alapította meg az Ahimov vegyes vállalatot az első kísérleti blokkon indítandó munkára. A projekt 2008-ban indult. A Wintershall a Juzsno-Russzkoje mezőn folyón fejlesztésben is együttműködik orosz partnerével, ahogyan közösen építették az Északi Áramlat gázvezetéket és a közösen vesznek részt a Déli Áramlat lefektetésében is.