BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közös étkező a konyhával és a nappalival

A lakás legforgalmasabb helyisége az étkező, ráadásul így év vége táján, amikor az átlagosnál gyakoribbak a családi, baráti összejövetelek, és a vendéglátás fénypontját legtöbbször a közös étkezés jelenti, a legfontosabb helyiséggé változik. Nézzük, hogy a lakáson belül milyen elrendezési módokban működik

Az étkező szerepe korántsem korlátozódik csupán a közös étkezésekre: itt játszhatnak vagy írhatják a leckét a gyerekek, itt dolgozhatnak esetenként a szülők, az étkezőasztal mellett csevegünk vacsora után barátainkkal, sőt gyakran a legfontosabb döntések is ennél az asztalnál születnek. Általánosságban elmondható tehát, hogy legyen barátságos, hívogató, s ami talán a legfontosabb: multifunkcionális.

Amennyiben csak a konyhában van lehetőség a kialakítására, az ötletes és kreatív megoldások kiemelten fontos szerephez juthatnak. Különösen jó szolgálatot tesznek ebben az esetben a bárszékekkel társított reggelizőpultok, a nagyobbítható vagy felnyíló lappal bővíthető asztalok, s az összecsukható vagy rakásolható székek. A választott darabok ne csupán mutatósak legyenek, de strapabírók, könnyen mozgathatók, jól tisztíthatók, stílusuk pedig, mivel viszonylag szerény alapterületű helyiségekről van szó, illeszkedjen a konyha karakteréhez.

Manapság az egyik legelterjedtebb forma, amikor az étkező közös helyiségen osztozik a nappalival és a konyhával. Ennek a megoldásnak a tekintélyesebb méret mellett az egyik nagy előnye, hogy a közösségi élet valóban egy légtérben koncentrálódhat, s talán ebben az esetben szabható legkönnyebben személyre a berendezés. Jól mutatnak a nagyobb méretű, vagy bővíthető asztalok, sőt, az elegánsabb kárpitozott székek is szóba jöhetnek. Az, hogy az étkező a nappali vagy a konyha stílusához passzol-e alapvetően, életstílus és ízlés kérdése, hiszen az eltérő funkciók közti képzeletbeli határvonal kijelölésére elég egy térbe állított tálaló, vagy egy hatásos burkolatváltás is.

Kevésbé gyakori megoldás, hogy az étkező (ebédlő) önálló helyiségként funkcionáljon. Ilyenkor is inkább az ünnepi alkalmak, s nem a mindennapi étkezések színtere, így a mindennapokban számos egyéb szerepre is alkalmassá tehető. Hétköznapokon működhet dolgozószobaként, egy-két fotelt vagy polcot betolva második nappalivá léphet elő, de használható könyvtárszobaként, vagy akár a kedvenc gyűjteménynek helyet adó házi galériaként is. Amennyiben egységes összkép elérése a cél, úgy az asztal és a székek legyenek egységes stílusúak, akik azonban jobban kedvelik az esetlegességet, bátran variálhatnak különböző darabokat is.

A komfortos és bensőséges terítés kellékei

A komfortosan megterített asztalon egy személy átlagos helyigénye 40 cm x 60 cm, közepén hagyjunk szabadon egy mintegy 20 cm-es sávot a tálalóedényeknek. A bútor kényelmes magassága 70-72 cm, vigyázzunk arra, hogy vendéget soha se ültessünk asztallábhoz. Ha kerek asztal áll rendelkezésünkre, könnyű dolgunk lesz az ültetéssel, mivel így mindenki egyenrangú, az evés is a legkényelmesebb, az emberek nem zavarják egymást a könyökükkel. Ugyanakkor a kerek asztalnak nagyobb a helyigénye, mint a téglalap formájúnak. Ez utóbbi esetében fontos eldönteni, ki kerül az asztalfőre.

Karácsony idején még fontosabbá válik a terítés minősége. Ilyenkor a – sokszor rokonokkal, barátokkal kiegészült – családi étkezések is megkívánják, hogy az alkalomhoz leginkább méltó terítéssel tegyük meghitté és kiemelkedővé az eseményt. Ez az a kivételes pillanat, amikor még a féltve őrzött, értékes porcelánétkészlet is előkerül. Természetesen nemcsak azzal tehetjük ünnepivé a vacsorát, az ebédet, hiszen egyszerűbb tárgyak is alkalmasak arra. Némi dekoráció, szép mintájú és színű szalvéták, egy-egy ültető kártyát helyettesítő, monogramos sütemény, az összképhez illő gyertya, csillogóra törölgetett poharak és evőeszközök – mind-mind tökéletesen kifejezhetik, hogy más ez a nap, mint a többi. A szépen megterített asztal különleges hangulatot áraszthat akkor is, ha nem antik ezüstök és régi porcelánok díszítik. Elegáns gyertyákról viszont feltétlenül gondoskodjunk, mert ez az egyik leghálásabb és leghatásosabb hangulatkeltő elem.

Karácsony idején még fontosabbá válik a terítés minősége. Ilyenkor a – sokszor rokonokkal, barátokkal kiegészült – családi étkezések is megkívánják, hogy az alkalomhoz leginkább méltó terítéssel tegyük meghitté és kiemelkedővé az eseményt. Ez az a kivételes pillanat, amikor még a féltve őrzött, értékes porcelánétkészlet is előkerül. Természetesen nemcsak azzal tehetjük ünnepivé a vacsorát, az ebédet, hiszen egyszerűbb tárgyak is alkalmasak arra. Némi dekoráció, szép mintájú és színű szalvéták, egy-egy ültető kártyát helyettesítő, monogramos sütemény, az összképhez illő gyertya, csillogóra törölgetett poharak és evőeszközök – mind-mind tökéletesen kifejezhetik, hogy más ez a nap, mint a többi. A szépen megterített asztal különleges hangulatot áraszthat akkor is, ha nem antik ezüstök és régi porcelánok díszítik. Elegáns gyertyákról viszont feltétlenül gondoskodjunk, mert ez az egyik leghálásabb és leghatásosabb hangulatkeltő elem.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.