Cégvilág

Betegségekhez vezethet a napfényvitamin hiánya

A korábbinál többen figyelnek ugyan a D-vitamin pótlására annak a kampánynak köszönhetően, amellyel orvos szervezetek a napfényvitamin hiányának problémájára hívták fel a figyelmet, a helyzet még mindig messze van az ideálistól.

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitaminhiányos - ez volt a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett, világviszonylatban is első, országos, reprezentatív D-vitamin-szint mérő kutatás legfontosabb megállapítása. 


Korábban 60 százalékosra becsülték a D-vitaminhiányosok arányát. A kora tavaszi hónapokra a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje már csak körülbelül a fele a normál értéknek, miután a nyáron eltárolt „napfénykészleteinket” nagyjából hat hét alatt feléljük.

A pótlás azért fontos, mert a D-vitamin egy olyan, létfontosságú hormon előanyaga, amely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de akár tumoros, illetve vérképzőszervi betegség kockázatát is fokozhatja.

Különösen fontos a D-vitamin pótlása kisgyermekkorban, amikor az a testmozgást és a megfelelő mennyiségű kalcium mellett nélkülözhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez. A megfelelő kalcium- és D-vitamin bevitel a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot is befolyásolják. A szakemberek konszenzusos ajánlása alapján csecsemő- és kisgyermekkorban a pótlás megfelelő minőségű, D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható.


D-vitamin konszenzus napfényvitamin
Kapcsolódó cikkek