Volt idő, amikor csak az erdőket járók jutottak különböző ízletes gombákhoz, és a piacot csak a termesztett csiperke uralta. Ma már a standokon is gomba módra megszaporodtak a gombafajták. Frissen is, szárítva is. Szerencsére a legtöbb vadon termő változat – köztük a népszerű vargánya – kapható szárítottan, kis kiszerelésű csomagokban vagy piacokon, csarnokokban kimérve. Óvatosan kell adagolni, mert az ízük meglehetősen intenzív.
A gombák legtöbbje sokféle módon elkészíthető, illetve a receptekben egymással is felcserélhető és keverhető. A levesek, mártások sokkal finomabbak, ha többféle is kerül beléjük.
Ezekhez tökéletesek az apróbb fajták, de tölteni természetesen csak a nagyobb fejeket ajánlatos.
A háziasszonyok nagy kedvence még mindig a csiperke (sampinyon). Beszerzése nem okoz nagy gondot, tisztítása egyszerű, változatosan elkészíthető. Legismertebb az enyhén dióízű fehér, de ma már egyre népszerűbb a barna sampinyon is. Utóbbi aromásabb, több ételhez felhasználható, nyersen is finomabb. Érdemes kísérletezni vele, hús mellé és hús helyett is tökéletes!
50 dkg burgonya, 40 dkg nagy gomba, 15 dkg póréhagyma, 10 dkg piros húsú paprika, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 3 dl tejföl, 1 ek. vágott petrezselyem, 10 dkg füstölt sajt.
Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Közben a többi zöldségek megmossuk, megtisztítjuk. A gombát egészben hagyjuk, a pórét fél karikákra, a paprika húsát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük.
2. Kiolajozunk egy hőálló tálat, és a burgonyát belekarikázzuk, közben kicsit megsózzuk. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, és a felével megkenjük a burgonyákat.
3. Felforrósítunk 1 ek. olajat, és 2-3 perc alatt megsütjük benne a gombák tetejét, a belső részét megsózzuk, borsozzuk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és megfuttatjuk rajta a pórét és a paprikát, majd megszórjuk a petrezselyemmel. A gombákba töltjük a hagymás paprikát, és a töltött gombákat ráfordítjuk a burgonyára.
4. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A gombák tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és ráreszeljük a sajtot. A sütőben pirosra sütjük, és tálaljuk.
1 adag: 515 kcal
50 dkg burgonya, 40 dkg nagy gomba, 15 dkg póréhagyma, 10 dkg piros húsú paprika, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 3 dl tejföl, 1 ek. vágott petrezselyem, 10 dkg füstölt sajt.
Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Közben a többi zöldségek megmossuk, megtisztítjuk. A gombát egészben hagyjuk, a pórét fél karikákra, a paprika húsát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük.
2. Kiolajozunk egy hőálló tálat, és a burgonyát belekarikázzuk, közben kicsit megsózzuk. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával, és a felével megkenjük a burgonyákat.
3. Felforrósítunk 1 ek. olajat, és 2-3 perc alatt megsütjük benne a gombák tetejét, a belső részét megsózzuk, borsozzuk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és megfuttatjuk rajta a pórét és a paprikát, majd megszórjuk a petrezselyemmel. A gombákba töltjük a hagymás paprikát, és a töltött gombákat ráfordítjuk a burgonyára.
4. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A gombák tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és ráreszeljük a sajtot. A sütőben pirosra sütjük, és tálaljuk.
1 adag: 515 kcal Gombaleves burgonyagombóccal Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vargányagomba, 5 dkg fehérrépa, 10 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 ek. vágott petrezselyem.
A gombóchoz: 20 dkg héjában főtt, áttört burgonya, 6 dkg liszt, 1 tojás.
Elkészítés:
1. A gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát finomra, a zöldségeket fél karikákra, a gombát pedig kockákra aprítjuk.
2. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rátesszük a zöldséget, és kíméletesen 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, és 5-10 percig pirítjuk.
3. Rászórjuk a lisztet, kevergetve 2-3 percig főzzük, fűszerezzük, és felöntjük 1 l vízzel. Kíméletesen 15 percig főzzük.
4. A gombóchoz a hideg áttört burgonyát összegyúrjuk a liszttel, a tojással, sóval, és apró gombócokat formázunk belőle. Beletesszük a levesbe, és a petrezselymet is beleszórjuk. Még 5-10 percig főzzük, tejföllel tálaljuk.
1 adag: 280 kcal Sajtos galuska – a gombát a hagymával megpirítjuk és tejföl is kell hozzá Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma, 20 dkg erdei csiperke (vagy tetszőleges más gomba), 40 dkg liszt, 2 tojás, 2 ek. olaj, 1 mk. szárított kakukkfű, 1 ek. vágott petrezselyem, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
1. Nagy lábosban vizet forralunk a galuskafőzéshez. A lisztet simára keverjük a tojássokkal, egy csipet sóval és annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű (nem túl folyékony) masszát kapjunk. A forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, lemossuk, lecsepegtetjük.
2. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a gombát, és erős tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és az összevágott fűszerekkel is megszórjuk. Összepirítjuk, majd a tűzről levéve összekeverjük a galuskával és a tejföllel.
3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy hőálló tálat, beletesszük a galuskát, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőben pirosra sütjük. Amikor szépen megpirult a teteje, kivesszük és tálaljuk.
1 adag: 715 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.