Cégvilág

Eladták a Dunamentit

Kiszállt a francia GdF Suez a Dunamenti Erőműből, a vevő a MET Holding, értesültünk az ügyhöz közeli, nem hivatalos forrásból.

Szerdán aláírták a Dunamenti Erőmű eladásáról szóló megállapodást, értesült a Világgazdaság ügyhöz közeli, nem hivatalos forrásból.

Az eladó a francia GdF Suez, amelynek 74,8 százaléka van a társaságban. A  vevő – a korábban már közölt hírünknek megfelelően – a MET Holding valamely cége. A Dunamenti Erőműben 25 százaléka az MVM-é, de van a társaságnak 0,2 százaléknyi egyéb tulajdonosa is. Az erőmű a szintén százhalombattai Dunai Finomító hőellátója.

A hat gázüzemű blokkból álló erőmű négy elavult blokkjának a működési engedélye 2012 végén lejárt, ezeket az engedélyeket a társaság nem hosszabbította meg. Ezen kívül a GdF nem tervez erőmű bezárását Magyarországon, erről januárban a GdF Suez Holding általános vezérigazgató-helyettese, Csiba Péter tájékoztatta az MTI-t arra reagálva, hogy a Les Échos francia gazdasági napilap a gdF Suez magyarországi hőerőmű leállításáról (is) vélt tudni. A Dunamenti G3-as blokkját 2011-ben újították fel.

A GdF Suez csoport tegnap közleményt adott ki 2013-as eredményeiről. Eszerint teljesítette a kitűzött működési és pénzügyi céljait: bevétele 81,3 milliárd euróra nőtt, EBITDA-ja 13,4 milliárd eurót tett ki, ez utóbbihoz azonban nincs összehasonlító adat a közleményben. A csoport beruházásokra 7,5 milliárd eurót fordított, valamint egy évvel a tervezett időpont előtt jelentősen csökkentette állományát.

Az európai piacok változása kedvezőtlenül hatott a gáztároló, hőerőmű, valamint a gáz- és széntüzelésű erőmű üzletágaira, így 14,9 milliárd euróval  csökkent egyes európai tevékenységek könyv szerinti értéke. A csoport megőrizte vezető pozícióját a független energiatermelésben a fejlődő piacokon, új kapacitásokat helyezett üzembe a Közel-Keleten és Dél-Amerikában, továbbá fontos pozíciókat szerzett Dél-Afrika, Mongólia, India és Uruguay piacain. Tovább növelte részesedését a cseppfolyósított földgáz piacán. Európában fejlesztette energiahatékonysági projektjeit és nagy hangsúlyt fektetett a megújuló energiák további térnyerésére.
Az idén létrehoz egy innovációs részleget.

A GdF Suez világ legnagyobb közüzemi szolgáltatója, tevékenysége a teljes energialáncot átfogja a földgáz és elektromos áram területén, de élen jár energetikai és környezeti szolgáltatások tervezésében és értékesítésében. 50 országban van jelen, köztük Magyarországon is. Világszerte 138 ezer főt foglalkoztat. Részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban.

Csiba Péter GDF Suez Dunamenti
Kapcsolódó cikkek