Stagnál a pulykaágazat
Maga a pulykaállomány is jelentősen csökkent az elmúlt években. Míg 2010 decemberében még 3,167 millió pulyka volt, tavaly decemberben már csupán 2,524 milliós állomány volt, vagyis a visszaesés néhány év alatt is jelentős.
„A takarmányárak, és az átadási árak miatt 2012 egészében és 2013 első félévében, vagyis másfél éven keresztül veszteséges volt a pulykavágás, ezért több piaci szereplő úgy döntött, hogy leáll ezzel a tevékenységgel. A vágás mennyisége 2014 elején még mindig tovább csökken” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Erdélyi István. A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak hozzátette: „az idei év egészében azonban valószínűleg megáll a további csökkenés, 2014-re már a tavalyihoz hasonló 80-85 ezer tonnás vágási mennyiség várható. Amennyiben jól alakulnak az idei búza- és kukoricatermési eredmények a világban, akkor a második félévben akár egy enyhe emelkedés is előfordulhat. Összességében 2014-ben a stagnálás lesz a jellemző” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.
Erdélyi szerint a fordulat egyik oka a jelentősen emelkedő állatjóléti támogatásokban keresendő. Ez a korábbi kilogrammonkénti 10 forintról 20 forintra emelkedik, vagyis egy 14 kilogrammos átlagos pulykára vetítve 140 forint helyett 280 forint lesz ez a támogatási tétel.
„A forintgyengülés ugyan megdrágítja a szója beszerzését, de összességében jót tesz az exportorientált ágazatnak, mert nemzetközi összehasonlításban növeli a magyar szereplők versenyképességét” – jegyezte meg Erdélyi István.
A KSH adatai szerint Magyarországon jelentősen nőtt a fagyasztott egész pulyka importja a tavalyi év első félévében 2012 év azonos időszakához képest. Miközben stagnált a csont nélküli pulykadarabok behozatalának mennyisége, 22 százalékkal nőtt a friss pulykahát és -nyak importja a vizsgált időszakban. Az importált fagyasztott pulykatermékek háromnegyede csont nélküli pulykadarab volt. A legtöbb darabolt pulykahús Ausztriából érkezett.
Magyarországon a pulykahúsexport jelentős részét a friss darabolt pulykahús teszi ki, amely közel 10 százalékkal bővült 2013 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A friss, csont nélküli pulykadarabok exportja 10 százalékkal csökkent, míg a pulyka felsőcombé 72 százalékkal nőtt, a fagyasztott pulykatermékek kereskedelme mérséklődött. Míg az olcsóbb pulykahúst behozzák az országba, a drágább kimegy. Ennek oka döntően az, hogy idehaza csak korlátozottabb kereslet van a legdrágább termékekre, ezért az export fokozása részben kényszerpálya is a hazai ágazati szereplőknek.
Az ágazat lengyel szereplői a közelmúltban jelentős technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, ezért várható, hogy a közeljövőben érezhetően élénkülni fog az EU-ba irányuló exportjuk.
Aranyárban a szója
Jelentős problémát jelent az ágazat számára a pulykahízlalásban kulcsszerepet játszó fehérjeforrás árának változása. Bár a takarmány-alapanyagok többsége jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, a szója ára drasztikusan emelkedett. Míg a korábbi években 450-470 dollár körüli tonnánkénti szójaár volt jellemző, idén 610-620 dollár körül alakul a legfontosabb fehérjeforrásként szolgáló takarmány ára. Ez májusi szállításra olcsóbb ugyan, de még így is sokkal magasabb, mint korábban.


