Cégvilág

A Servier a 43. stratégiai partner

A Servier Hungária lett a kormány a 43. stratégiai partnere a pénteken aláírt megállapodással, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Michel Eschenbrenner ügyvezető igazgató jegyzett.

A második legnagyobb francia gyógyszergyár, Servier húsz éve van jelen Magyarországon, és négy magyar tagvállalatával a gyógyszeripar teljes vertikumát - a kutatást, a termelést és a forgalmazást – felöleli. 


 

A cég magyarországi kötődése azonban ennél jóval régebbi: az alapító mellett dolgozott Beregi László orvoskutató, aki maga dolgozta ki az első Servier-szabadalmakat. A magyar kutatók kiváló eredményeinek és képességeinek köszönhető, hogy a gyógyszercég Franciaországon kívül egyedül hazánkban működtet molekuláris kutatóközpontot. 

A Servier Csoport jelenleg 140 országban 21 ezer főt foglalkoztat, Magyarországon háromezer munkatársa van. A 2012-2013-as üzleti évben nemzetközi szinten 4,2 milliárd euró forgalmat bonyolított. A Servier egy különleges vállalatfilozófiát képvisel a világon és hazánkban is: alapítványi formában működik, hagyományos értelemben vett profitot nem termel. A cégcsoport, amely 2013-ban bevételei 27 százalékát, több mint 1,1 milliárd eurót fordított kutatásra, innovációs tevékenységét, vagyis az egész vállalat jövőjét jelentős mértékben a magyarországi kutatóközpontban zajló világszínvonalú munkára és eredményekre alapozza – mondta Michel Eschbrenner. A vállalat eddig több mint 50 ezer szintetikus molekulát fejlesztett ki, 25 ezer szabadalommal rendelkezik és jelenleg 25 molekula fejlesztésén dolgozik.


Varga Mihály ezzel kapcsolatban elismerően beszélt arról, hogy a Servier magyarországi tevékenységével lehetőséget teremt a magasan képzett munkaerő itthon tartására. A miniszter hangsúlyozta: a kormány egyik legfontosabb stratégiai törekvése, hogy Magyarország ne csak termelési központ legyen, hanem fontos kutatási, innovációs térséggé is váljon Európában. Ehhez a következő uniós ciklusban várhatóan rendelkezésre álló források is hozzásegíthetik hazánkat: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretéből k+f és innovációs tevékenységre 520 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, valamint 200 milliárd forint visszatérítendő forrás áll majd rendelkezésre. Ezen kívül az Horizont 2020 elnevezésű keretprogramjának 77 milliárd eurós keretéből a várakozások szerint 300-350 millió eurót nyerhetnek el magyar pályázók.

Magyarországon az állami k+f részvállalás mellett az ipari k+f ráfordításoknak a 40 százalékát a gyógyszeripar adja – húzta alá Blaskó Gábor, a Servier Gyógyszerkémiai Kutatóintézet vezérigazgatója. Ebből a legnagyobb részt a Richter, amely szintén stratégiai partnere a kormánynak, második az Egis, a  harmadik pedig a Servier kutatóintézete.


Servier gyógyszer stratégiai megállapodás kormány Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek