Cégvilág

Baumax: búcsú Kelet-Európától

Nem tudja tovább finanszírozni kelet-európai barkácsáruházai veszteségeit a Baumax tulajdonosa. Tavaly csak a szlovákiai egység szerepelt jól.

Kivonulhat az osztrák Baumax Kelet-Európából, írja az osztrák Die Presse.

A barkácsáruház alapítója, Karl-Heinz Essl közölte, kiárusítja műkincsgyűjteményét, hogy a bevételből megmenthesse a cégét. Körülbelül egymilliárd euró adóssága van. Mindazonáltal a Baumax szóvivője úgy látja, hogy ez a pénz csak az ausztriai Baumax felszínen tartására lesz elég, a kelet-európaiakra már nem. Essl azt is mondta a lap szerint, hogy cégének Európának ezen a részén már nem indokolt terjeszkednie.

Ausztriában a Baumaxnak 66 áruháza van, és ott dolgozik a csoport 9000 alkalmazottjából 4000. A csoport tavalyi rossz eredményét főleg romániai üzletága okozta, ahol 26 millió eurós veszteség keletkezett, de a törökországi ág is termelt 14 millió euró mínuszt. Szlovákia kivételével az összes kelet-európai érdekeltség rontotta a csoport eredményét. Az elhagyandó országok közül a Die Pressében Románia, Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Törökország neve szerepel. 

A Baumax Magyarország Zrt. mérleg szerinti eredménye cégbírósági adatok szerint 2012-ben –3,7 milliárd forint volt, nagyjából ugyanannyi, mint 2011-ben. Februárban a 15 áruházzal rendelkező magyar leányvállalat úgy tájékoztatta lapunkat, hogy pillanatnyilag sem áruháznyitásokat, sem bezárást nem terveznek.

Essl Baumax
Kapcsolódó cikkek