Cégvilág

Nem jár orvoshoz a magyar

Hiába beteg és vannak akut panaszai, a magyarok az esetek több mint 90 százalékában nem mennek orvoshoz. Annak ellenére sem, hogy a legtöbben félnek az esetleges szövődményektől – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 16 százaléka soha, 79 százaléka pedig csak a tünetek súlyosbodása esetén fordul akut panaszokkal orvoshoz annak ellenére, hogy az emberek több mint háromnegyede tart az esetleges szövődményektől. 

 

A 36 és 55 év közöttiek egyötöde soha nem fordul szakemberhez, az idősebbek 84 százaléka is csak akkor, ha a panaszok fokozódnak.

A válaszadók 36 százaléka egyszerűen nem szeret orvoshoz járni, 29 százalékuk pedig nem akar gyógyszereket szedni. A fiatalok körében a legnagyobb arányban (20 százalék) említett indok, hogy nincs idejük orvoshoz menni. Az időhiányra hivatkozás az életkor emelkedésével fokozatosan csökken, 55 év felett már csupán a válaszadók 4 százalékára jellemző. A megkérdezettek 12 százaléka egyenesen feleslegesnek tartja az orvosi konzultációt, ők azt vélik, úgyis tudják, milyen kezelést javasolnának nekik. Sokan próbálkoznak házi praktikákkal, természetes megoldásokkal, de szép számban vannak olyanok is, akik a munkahelyük elvesztésétől tartva maradnak távol az orvosi rendelőtől.

Az orvos helyett a megkérdezettek 30 százaléka szinte mindig vagy gyakran utánanéz panaszainak az interneten. Ez főleg a fiatalabbakra és a nőkre jellemző. 


beteg kutatás Szinapszis orvos
Kapcsolódó cikkek