A zöldségek királya, a királyok zöldsége – egy időben valóban csak az arisztokrácia fogyaszthatta, de a különleges spárgához szezonjában jó áron juthatunk hozzá, ezért bátran együnk belőle minél többet.
Az egyes vidékeken csirágként, másutt nyúlárnyékként ismert zöldség görög elnevezése aszpharágosz, és szó szerint fiatal rügyet vagy hajtást jelent. Májusban a zöldséges standok valósággal roskadoznak a fehér és zöld spárgakötegektől. Szerencsére egyre több a rajongója ennek az ókortól nagyra becsült, messziről felismerhető zöldségfélének. Egy német mondás szerint „János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd!”.
Íze semmihez sem fogható, nem hizlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel, rendkívül egészséges. Kedvező befolyást gyakorol a teljes keringési rendszerre, tisztító hatású zöldség, nem lehet eltelni vele. Akár nyersen is fogyaszthatjuk (tisztítás után), de párolva, sütve, sonkával betekerve, grillezve is remek! Kerülhet levesbe, rakottasba is, tölthetünk vele húsokat.
A legjobb spárga a friss spárga! Akkor jó, ha körmünket finoman a sípba nyomva, éles, roppanó hangot hallunk.
40 dkg zöld spárga, 4 csirkemellfilé (kb. 60 dkg), 3 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, Köretnek: párolt zöldségek, burgonyapüré.
Elkészítés:
1. A spárgát megtisztítjuk (elegendő az alsó harmadát hámozni). A szárak fás végét levágjuk, eldobjuk. A maradék spárgasípokból 3-4 cm-es darabokat levágunk.
2. A csirkemelleket megmossuk, felszúrjuk. Minden csirkemell nyílásába 4-5 spárgaszálat nyomunk. A húsokat megsózzuk, borsozzuk. A megmaradt spárgát a szokásos módon, forró sós, picit cukros, citromleves vízben 5 perc alatt megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
3. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a csirkemelleket nagyon kíméletesen, fedő alatt körös-köröl megsütjük benne, hogy a hús ne nagyon piruljon meg. Ráöntjük a bort, lefedjük, rövid ideig pároljuk, hogy a hús belül se maradjon nyers. Amikor kész, kivesszük, félretesszük.
4. A serpenyőben visszamaradt lébe öntjük a tejszínt, és összeforraljuk. A húst felszeleteljük, tányérra tesszük. Mellé fektetjük a párolt spárgát, és meglocsolgatjuk a mártással. Más párolt zöldséget és burgonyapürét is kínálhatunk hozzá.
1 adag köret nélkül: 438 kcal
40 dkg zöld spárga, 4 csirkemellfilé (kb. 60 dkg), 3 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, Köretnek: párolt zöldségek, burgonyapüré.
Elkészítés:
1. A spárgát megtisztítjuk (elegendő az alsó harmadát hámozni). A szárak fás végét levágjuk, eldobjuk. A maradék spárgasípokból 3-4 cm-es darabokat levágunk.
2. A csirkemelleket megmossuk, felszúrjuk. Minden csirkemell nyílásába 4-5 spárgaszálat nyomunk. A húsokat megsózzuk, borsozzuk. A megmaradt spárgát a szokásos módon, forró sós, picit cukros, citromleves vízben 5 perc alatt megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
3. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a csirkemelleket nagyon kíméletesen, fedő alatt körös-köröl megsütjük benne, hogy a hús ne nagyon piruljon meg. Ráöntjük a bort, lefedjük, rövid ideig pároljuk, hogy a hús belül se maradjon nyers. Amikor kész, kivesszük, félretesszük.
4. A serpenyőben visszamaradt lébe öntjük a tejszínt, és összeforraljuk. A húst felszeleteljük, tányérra tesszük. Mellé fektetjük a párolt spárgát, és meglocsolgatjuk a mártással. Más párolt zöldséget és burgonyapürét is kínálhatunk hozzá.
1 adag köret nélkül: 438 kcal Spárgakrémleves Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg spárga, 1 szem burgonya, 2 dkg cukor, 1 ek. vaj, 1 citrom leve, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 ek. vágott snidling.
Elkészítés:
1. A spárgát megtisztítjuk, megmossuk, fás végeit levágjuk. A fejeket is levágjuk kb. 5 cm hosszú darabban. A megmaradt szárakat felkarikázzuk, és 1 liter vízben feltesszük főni.
2. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük. A spárgához tesszük, sóval, a cukorral, a vajjal ízesítjük, és kíméletesen főzzük 30 percig. A fövő lébe 4 percre belemártjuk a spárgafejeket is egy szűrőkanál segítségével, majd kivesszük, félretesszük.
3. Amikor a spárgadarabok megpuhultak, belecsavarjuk a levesbe a citrom levét, majd összeturmixoljuk, és finom szűrön leszűrjük.
4. Ismét felforraljuk, megszórjuk a snidlinggel, beletesszük a tejszínt, egyet forralunk rajta. Tálaláskor rátesszük a főtt spárgafejeket.
1 adag: 480 kcal Hagymás csirkecsíkok – tálaláskor a tészta mellé merjük a spárgás ragut Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemell, 10 dkg póréhagyma, 2 paradicsom, 25 dkg zöld spárga, 3 ek. olaj, 30 dkg zöldtészta, 1 ek. vaj, 1 ek. vágott petrezselyem , 1 dl tejszín (vagy tejföl).
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, megmossuk, vékony metéltre vágjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk. Vizet forralunk a tésztafőzéshez.
2. A zöld spárgákat megmossuk, végéből levágunk 2-3 cm-t. A zöld spárgát nem kell hámozni! A spárgákat kevés sós forró vízben 3-4 percig főzzük, majd kivesszük, lehűtjük, és 3 darabra vágjuk.
3. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a húscsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és rátesszük a póréhagymát, a paradicsomot. Összeforgatjuk, és még 1 percig pirítjuk.
4. Közben a tésztát a csomagon olvasható utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük, lecsepegetjük. Összekeverjük a vajjal.
5. A húshoz adjuk a petrezselymet, a spárgát, a tejszínt, és 3 perc alatt összeforraljuk. Tálaláskor tányérra tesszük a tésztát, mellé merjük a spárgás ragut.
1 adag: 618 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.