Bőséges az idei cseresznyetermés, már piroslik a fákon a ropogós gyümölcs. Vértisztító hatású, sok benne a kálium, kalcium A-, B- és C-vitamin. Segít a vér megtisztításában, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a köszvény okozta fájdalom.
Több száz fajtája létezik, ezek településekről, névadó hírességről, vagy az érésükhöz közeli névnapokról kapták nevüket. Leghíresebbek a Szomolyai fekete és a Germersdorfi fajták. Frissen az igazi, de készülhet belőle befőtt, és süteménybe is keverhetjük. Érdemes kimagozva használni, megkímélhetjük magunkat a magas fogorvosi számláktól. Ha üvegekbe került a gyümölcs, az frissnek érték szempontjából csupán az árnyéka lesz. Ezért legalább arra ügyeljünk befőzéskor, hogy minél kevesebb cukrot használjunk.
Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Jól tűri a fagyasztást, így ha sok van belőle, tehetjük a mélyhűtőbe is.
A Szedd magad! akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez.
30 dkg cseresznye, 1 rúd vanília, 25 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1 mk. őrölt fahéj, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 15 dkg natúr joghurt.
Elkészítés:
1. A cseresznyét megtisztítjuk, megmossuk, kimagozzuk. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, és kikaparjuk a pépjét. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a fahéjjal. A muffin sütőforma mélyedéseit kibéleljük muffin papírokkal, vagy kivajazzuk, kilisztezzük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
2. A kézi robotgép keverőbetétjével habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egymás után hozzáadjuk a tojást, a vaníliapépet és egy csipet sót, alaposan elkeverjük. Beledolgozzuk a natúr joghurtot, majd a lisztkeveréket, a végén pedig beleforgatjuk a cseresznyeszemeket.
3. A masszát két evőkanál segítségével a muffin sütőforma mélyedéseibe szedjük. Az egyik kanalat megmártjuk a masszában, a másikkal lehúzzuk róla a tésztát a mélyedés fölött. A sütőben úgy 20 percig sütjük. A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd kiszedjük a formából.
4. Kínáljunk mellé vaníliafagylaltot, tejszínhabot, vagy locsoljuk meg kevés pálinkával kikevert lekvárral.
1 darab: 228 kcal
30 dkg cseresznye, 1 rúd vanília, 25 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1 mk. őrölt fahéj, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 15 dkg natúr joghurt.
Elkészítés:
1. A cseresznyét megtisztítjuk, megmossuk, kimagozzuk. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, és kikaparjuk a pépjét. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a fahéjjal. A muffin sütőforma mélyedéseit kibéleljük muffin papírokkal, vagy kivajazzuk, kilisztezzük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
2. A kézi robotgép keverőbetétjével habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egymás után hozzáadjuk a tojást, a vaníliapépet és egy csipet sót, alaposan elkeverjük. Beledolgozzuk a natúr joghurtot, majd a lisztkeveréket, a végén pedig beleforgatjuk a cseresznyeszemeket.
3. A masszát két evőkanál segítségével a muffin sütőforma mélyedéseibe szedjük. Az egyik kanalat megmártjuk a masszában, a másikkal lehúzzuk róla a tésztát a mélyedés fölött. A sütőben úgy 20 percig sütjük. A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd kiszedjük a formából.
4. Kínáljunk mellé vaníliafagylaltot, tejszínhabot, vagy locsoljuk meg kevés pálinkával kikevert lekvárral.
1 darab: 228 kcal Cseresznyés pite Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája. A töltelékhez: 1 kg cseresznye (80 dkg magozott), 1 csipet őrölt fahéj, 10 dkg barna cukor, 10 dkg darált mandula, 2 tojássárgája, 1,5 dl tejszín.
Elkészítés:
1. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, egy csipetnyi sót, és cipóvá gyúrjuk. Letakarva, 1 órán át pihentetjük a hűtőben. A cseresznyét megtisztítjuk, kimagozzuk.
2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű, cakkos szélű gyümölcstorta-formát.
3. A sütőt 180 oC-ra előmelegítjük. A cseresznyét összekeverjük a fahéjjal, a cukorral és a darált mandulával. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel, beleforgatjuk a cseresznyét.
4. A keveréket ráöntjük a tésztára, elegyengetjük, és a sütőben 40 percig sütjük. Amikor kész, kivesszük, pihentetjük, majd felszeleteljük.
1 szelet: 284 kcal Citromkrémes cseresznyekocsonya, a tetejére mehet a tejszínhab Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg cseresznye, 12 dkg cukor, 4 zöldcitrom, 4 dkg étkezési keményítő, 2 dl cseresznyelé vagy meggylé, 1 tasak tortazselé, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, tejsz Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg cseresznye, 12 dkg cukor, 4 zöldcitrom, 4 dkg étkezési keményítő, 2 dl cseresznyelé vagy meggylé, 1 tasak tortazselé, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, tejszínhab a díszítéshez.
Elkészítés:
1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, rászórjuk a cukor felét, és 15 percig pihentetjük.
2. A zöldcitromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A levet és a héajt is összekeverjük 3,5 dl vízzel. A limonádéból 3 dl-nyit felforralunk a cukor másik felével. A visszamaradt 1 dl limonádét kikeverjük a keményítővel, a forró léhez öntjük, és krémmé főzzük. Kihűlésig gyakran kevergetjük.
3. A cseresznyét pihenés után kicsit megnyomkodjuk, a levét hozzáadjuk a cseresznyeléhez vagy meggyléhez, és a tortazselével elkeverve felfőzzük. A cseresznyét kelyhekbe tesszük, ráöntjük a zselét, és addig pihentetjük, amíg megszilárdul.
4. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Összekeverjük a citromkrémmel, és a megdermedt zselére kanalazzuk. Tetejére tehetünk még tejszínhabot.
1 adag: 395 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.