BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha túl savas a szervezet, ideje lúgosítani

Aki átlagosan táplálkozik, túlnyomórészt savasító ételeket fogyaszt, közel 90 százalékában. Ezzel szemben az ideális arány: 20 százalék savasító és 80 százalék lúgosító étel lenne. A jó közérzet attól is függ, milyen ételeket eszünk. A túlzott húsfogyasztás, a cukor, a fehér kenyér, az alkohol sok savat képeznek, ettől felborul a szervezet sav-lúg egyensúlya. A túl sok sav lerakódik a kötőszövetekben, fáradságot okoz, feszültté válunk. Ezek az első jelek. Ha ilyenkor inkább lúgosító ételeket fogyaszt (gyümölcs, burgonya héjában főzve, zöld zöldségek), visszaáll az egyensúly. Nem a savanyú ízű élelmiszer a bűnös, hanem az olyan, amiből a szervezet anyagcseréje savas kémhatást állít elő. Savas kémhatású lesz a vérünk például a kenyértől és a gabonából készült termékektől, ahogy a hústól és felvágottól, haltól és sajttól is. Ezzel szemben erősen lúgosít a spárga, a vöröshagyma, a zöldséglevek, a petrezselyem, a brokkoli, a fokhagyma, a saláta, a szója, a gyümölcsök, míg kevésbé a répa, a paradicsom, a gomba, a káposzta és a borsó. A zöldbab, a zeller, a fejes saláta, a cukkini, közepesen lúgosító hatású.

A fehér cukor erősen savasít, gyengíti az immunrendszert. A kóla pedig rendkívül magas savas kémhatású. Egy pohár kóla savas kémhatását tíz pohár ionizált lúgos víz tudja ellensúlyozni!

Fáradtság, betegség

Ha elsavasodunk, a szervezet úgy segít magán, ahogy tud: igyekszik az egyensúlyt a lúgosító ásványi anyagok, például kalcium bevonásával helyrebillenteni. Mivel utóbbiból nem viszünk be eleget a táplálkozással, a csontból vonja el, amely ettől porózussá válhat. Másrészt a szervezet hosszú távon tárolja a fölösleges savat a kötőszövetben, ami olyan krónikus betegségekhez vezet (reuma).


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.