BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld levelű növényekkel a szájüregi rák ellen

A szájrák kétszer gyakoribb a férfiak, mint a nők körében. Sajnálatos tény: az elmúlt években a hölgyek körében is növekedett a diagnosztizált esetek száma. Olyannyira igaz ez, hogy korábban a férfiak még ötször gyakrabban néztek szembe ezzel a betegséggel. A csökkenő különbségnek az egyre inkább hasonlító, stresszes életmód és a mindkét nemre jellemző dohányzás állhat a hátterében. Nemrégiben látott napvilágot egy kutatás, amelyből kiderült, a dohányzó nők között előforduló szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát csökkenti, ha zöld levelű zöldségeket fogyasztanak. Alapvetően az egészség minden vonatkozásában fontos lenne a kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezés. Egyre több bizonyíték támasztja alá azt is, hogy a halakban és a tojásban található omega-3 zsírsav csökkentheti a szájüregi rák kockázatát, és ugyanilyen hatást tulajdonítanak a magas rosttartalmú barna rizsnek, teljes kiőrlésű tésztáknak, a dióféléknek és a magvaknak. Erős kockázatcsökkentő hatása van a zöld levelű növényeknek is, így például a káposztaféléknek, a brokkolinak, a spenótnak, a sóskának, a kelbimbónak, a csalánnak, de a spirulina-algának és a búzafű levének is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.