A zöldborsó az egyik legősibb kultúrnövény, régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évvel is termesztették. Több mint 250 fajtája létezik, ebből a három alapfajta a cukorborsó, a kifejtő borsó és a velőborsó. A cukorborsónak nemcsak a zöld magja, de a hüvelyfala is fogyasztható. Így a szemeket nem kell kifejteni és a borsóhéj sem megy veszendőbe. A velőborsót édes íze miatt kedveljük, de csak zsengén az igazi. A kifejtő borsót korán el lehet ültetni, gyönyörű kerek szemei lesznek.
A borsó különösen gazdag fehérjében, sok benne a magnézium, a foszfor, a kalcium, a vas és a lecitin. Energiatartalma nem magas: 81 kcal/ 10 dkg. Szezonja sajnos rövid, érdemes ilyenkor frissen elfogyasztani. Hamar megfő, jól illik mindenféle zöldséglevesbe, finom tésztával, húsok mellé köretnek. Keverhetjük a tavasz friss zöldségeivel, például répával, karalábéval, de önállóan is megállja a helyét. Szerencsére egész évre raktározhatunk belőle, mert jól tűri a fagyasztást. Ehhez tisztítsuk meg, és 2-3 percig blansírozzuk. Hagyjuk kihűlni, szárítsuk meg, és így tegyük a mélyhűtőbe!
Frissen, zsengén az igazi, ilyenkor együnk belőle minél többet.
10 dkg gyöngyhagyma, 10 dkg húsos szalonna, 60 dkg zöldborsó (30 dkg tisztított súly), 5 dkg vaj, 2 piros húsú kaliforniai paprika, 1 ek. vágott petrezselyem, 1 sertésszűzpecsenye (kb. 60 dkg), 3 ek. olaj.
Elkészítés:
1. A gyöngyhagymát meghámozzuk. A borsót kifejtjük, megmossuk. A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, és megfuttatjuk rajta a hagymákat. Rátesszük a borsót, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve puhára pároljuk.
2. Közben a paprikát megmossuk, húsát vékony csíkokra vágjuk. Amikor a borsó majdnem puha, beletesszük a paprikát, megszórjuk a petrezselyemmel, és készre pároljuk.
3. A húst lehártyázzuk, megmossuk, és 8-12 szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Felforrósítjuk az olajat, 2-3 perc alatt mindkét a hússzeletek mindkét oldalát megsütjük benne. Kivesszük a serpenyőből, rátesszük a borsóra, nehogy kihűljön. A serpenyőbe, amiben sült a hús, kevés vizet öntünk, összeforraljuk.
4. Tálaláskor tányérra tesszük a borsós ragut, arra a hússzeleteket. Meglocsoljuk a serpenyőben elkészített szafttal. Hagymás krumplipürével körítjük.
1 adag: 755 kcal
10 dkg gyöngyhagyma, 10 dkg húsos szalonna, 60 dkg zöldborsó (30 dkg tisztított súly), 5 dkg vaj, 2 piros húsú kaliforniai paprika, 1 ek. vágott petrezselyem, 1 sertésszűzpecsenye (kb. 60 dkg), 3 ek. olaj.
Elkészítés:
1. A gyöngyhagymát meghámozzuk. A borsót kifejtjük, megmossuk. A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, és megfuttatjuk rajta a hagymákat. Rátesszük a borsót, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve puhára pároljuk.
2. Közben a paprikát megmossuk, húsát vékony csíkokra vágjuk. Amikor a borsó majdnem puha, beletesszük a paprikát, megszórjuk a petrezselyemmel, és készre pároljuk.
3. A húst lehártyázzuk, megmossuk, és 8-12 szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Felforrósítjuk az olajat, 2-3 perc alatt mindkét a hússzeletek mindkét oldalát megsütjük benne. Kivesszük a serpenyőből, rátesszük a borsóra, nehogy kihűljön. A serpenyőbe, amiben sült a hús, kevés vizet öntünk, összeforraljuk.
4. Tálaláskor tányérra tesszük a borsós ragut, arra a hússzeleteket. Meglocsoljuk a serpenyőben elkészített szafttal. Hagymás krumplipürével körítjük.
1 adag: 755 kcal Halfilé zöldborsópürével Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj,
1 tk. vágott petrezselyem, 80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított súly), 1 ek. burgonyapüré-pehely, 60 dkg tengeri halfilé, 6 dkg zabpehely, 3 ek. olaj, 1 tk. vágott bazsalikom.
Elkészítés:
1. A sárgarépát megtisztítjuk, vékony hasábokra daraboljuk. A vaj felét felforrósítjuk, sóval, kevés vízzel puhára pároljuk benne a répát. Megszórjuk a petrezselyemmel.
2. A zöldborsót megtisztítjuk, sós vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük, majd levével együtt leturmixoljuk. Visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a maradék vajat, és a burgonyapüré pelyhet, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk.
3. A halat megmossuk, darabokra vágjuk, megsózzuk, megforgatjuk a zabpehelyben, kicsit rányomkodjuk azt, majd az olajon mindkét oldalukat megsütjük. Megszórjuk a bazsalikommal, tányérra tesszük. Mellé kanalazzuk a pürét és a répát.
1 adag: 528 kcal Borsópörkölt húsgolyókkal – megy hozzá a petrezselyem is Hozzávalók 4 személyre:
1 szál póréhagyma, 40 dkg zöldborsó (tisztított súly), 20 dkg apró szemű újburgonya, 2 nagyobb paprika, 15 dkg paradicsom, 3 ek. olaj, 1 mk. fűszerpaprika, 1 ek. vágott petrezselyem. A húsgolyókhoz: 30 dkg darált hús, 1 zsemle, 1 ek. vágott petrezselyem, 2 ek. tejszín.
Elkészítés:
1. A húsgolyókhoz a zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, összekeverjük a darált hússal, a petrezselyemmel, a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük. A masszából kis golyókat formázunk, félretesszük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A pórét fél karikákra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, öntünk rá 2 dl vizet, és 5 percig kis lángon főzzük.
3. Rátesszük a borsót, a burgonyát, sózzuk, borsozzuk. Amikor forr, beletesszük a húsgolyókat, és kíméletesen, kis lángon 10 percig együtt főzzük.
4. A paprikát csíkokra, a paradicsom húsát cikkekre vágjuk. Mindkettőt a húsgolyókhoz keverjük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és letakarva még 10 percig főzzük, majd tálaljuk.
1 adag: 482 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.