Cégvilág

Rövid távon nem csökkenthető az orosz gáztól való függőség

Európa Oroszországtól való energiafüggetlenségét rövid távon nem lehet megvalósítani - jelentette ki Guenther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa egy, az EU energiabiztonságáról tartott kerekasztal-értekezleten.

Ugyanakkor megismételte az EU azon álláspontját, amely szerint a Déli-áramlat gázcsővezeték építését fel kellene függeszteni, amíg azt nem hozzák összhangba az uniós jogszabályokkal, konkrétan a harmadik energiacsomaggal. Oroszország állandó EU-képviselője, Vlagyimir Csizov viszont azt jelentette ki az Itar-TASZSZ-nak, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a csővezetékről szóló kormányközi megállapodásokat 2008-ban kötötték, még mielőtt a harmadik energiacsomag hatályba lépett volna, mégpedig visszamenőleges hatállyal, a nemzetközi joggyakorlattal dacolva.

Csizov emlékeztetett arra, a bolgár kormány idén júniusban csak azután függesztette fel az építési munkálatokat, hogy tárgyalásokat folytatott amerikai szenátorokkal, köztük John McCainnel, aki köztudottan oroszellenes nézeteket vall. "A Sztrojtranszgaz szerepel az amerikai szankciók listáján, ám nincs rajta az európain" - mutatott rá Csizov. Szerinte ez a helyzet "az próbája arra nézve, vajon képes-e az Egyesült Államoktól független politikát követni."

Oettinger orosz gáz
Kapcsolódó cikkek